Velika podrška međunarodne akademske zajednice Dinku Gruhonjiću

Inicijativni odbor za autonomiju i integritet Filozofskog fakulteta objavio je potpise i pisma podrške profesoru Dinku Gruhonjiću, pojedinaca i institucija iz međunarodne i domaće akademske zajednice.
Velika podrška međunarodne akademske zajednice Dinku Gruhonjiću
Foto: 021.rs
Među onima koji su pružili podršku su i nobelovci, značajna naučna imena, Međunarodni PEN centar i drugi.
 
Apel je upućen međunarodnoj akademskoj zajednici nakon što je Filozofski fakultet Univerziteta u Novom Sadu bio izložen napadima tokom marta, kada je grupa mladih četiri dana blokirala fakultet i tražila da profesor Gruhonjić dobije otkaz zbog navodnog govora mržnje.
Povod za napade na Gruhonjića bio je izmontirani video snimak njegovog izlaganja od pre godinu dana na festivalu ljudskih prava "Rebedu" u Dubrovniku.
 
Osim pretnji putem interneta, na zgradi u kojoj Gruhonjić živi su ispisani grafiti mržnje.
Apel su do sada potpisali Danijel Halin sa Univerziteta Kalifornije iz San Dijega, Antje Postema sa Univerziteta Berkli u SAD, Niko Karpentier sa Čarls univerziteta u Češkoj, Erik Gordi sa Univerzitetskog koledža iz Londona, Adam Mur sa Univerziteta kalifornije iz Los Anđelesa, Karol Hodž sa Univerziteta u Glazgovu, Florijan Biber sa Univerziteta u Gracu i drugi.
 
Inicijativni odbor za autonomiju i integritet Filozofskog fakulteta pozvao je na dalju podršku Apelu solidarnosti koji je upućen domaćoj i međunarodnoj akademskoj zajednici.
 
Svi potpisi i pisma podrške se mogu videti OVDE.
  • Vojvođanin

    23.04.2024 12:30
    @Djeno

    Dinko nije šuša i ni jedan profesor sa fakulteta nije šuša. Tako komentarišu uglavnom oni koji nisu prošli ni blizu fakulteta. Komentar za državu je javna stvar i pravo svakog pojedinca. Svakog državljanina. Država ne mora svakog da posluša, ali to već govori o samoj državi. Dinko je u pravu.
  • Pa

    23.04.2024 08:10
    Da
    Velika podrška za sve nepravedno uhapšene Srbe na Kosovu i Metohiji...Više pišite o teroru nad Srbima na Kosovu i Metohiji
  • Dejan

    22.04.2024 10:28
    Državna politika
    @zgađen
    Kakva nam je to unutrašnja politika kad se bavimo individuom i njegovim mišljenjem.Valjda država ima ozbiljnija posla,zato smo tu gde jesmo

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

Olimpijske vrednosti u DDOR osiguranju

DDOR, zvanično osiguranje Olimpijskog tima Srbije, u saradnji sa Olimpijskim komitetom Srbije, partner je niza izložbi posvećenih olimpijskim vrednostima.