Šta se planira sa strelištem kod kanal DTD u Novom Sadu?

Nacrt urbanističkog plana Strelišta kod kanala Dunav-Tisa-Dunav predviđa njegovo proširenje i dodavanje drugih sportskih sadržaja.
Predlog Plana detaljne regulacije Strelišta se nalazi na javnom uvidu, a u dokumentu se navodi da je ovo područje namenjeno razvoju gradskog sportsko-rekreativnog centra, tako što će se postojeće sportsko strelište proširiti i bezbednosno nadograditi kako bi se kao zasebna prostorna celina formirao savremeni specijalizovani sportski centar strogo kontrolisanog pristupa i namenjen streljaštvu.
 
Takođe, izvan specijalizovanog sportskog centra namenjenog streljaštvu, prostor gradskog sportsko-rekreativnog centra planira se za razvoj sportskih i rekreativnih sadržaja, na otvorenim površinama ili u zatvorenom prostoru, koje koriste profesionalni sportisti ili amateri.
Prostor plana obuhvata 22,57 hektara uz kanal DTD, nedaleko od saobraćajnice koja vodi ka autoputu, a pokriva sadašnje Strelište i okolno neuređeno zemljište.
 
Trenutno je ovaj prostor samo delimično uređen i kako navode urbanisti, središnji deo zauzimaju objekti i poligoni postojećeg, delimično realizovanog sportskog strelišta namenjenog streljaštvu malokalibarskim oružjem.
Dalje se navodi da postojeće sportsko strelište predstavlja jedino sertifikovano strelište u zemlji koje osim sportskih udruženja koriste i državne bezbednosne službe. Osim objekta sa prostorijama kluba, postojeće strelište ima pucaonicu koja se, i pored postojanja bojevog brda i bočnih bedema za gađanje malokalibarskim oružjem do 300 metara udaljenosti, koristi za gađanje meta do 50 metara udaljenosti. 
 
Pored slobodnih površina koje koriste streličari, sastavni deo strelišta su dva poligona za gađanje malokalibarskim oružjem na distancama do 25 metara, opremljeni blendama, bojevim brdom i drugim elementima balističke zaštite.
 
Ostatak prostora je uglavnom neuređeno zemljište kojem pristup najčešće nije moguć, s obzirom na to da su usled višegodišnje zapuštenosti pokrivene samoniklim rastinjem. Neposredno uz stanicu za snabdevanje gorivom, u zapadnom delu prostora, nalazi se bespravno podignuto parkiralište za veliki broj teretnih vozila i građevinskih mašina. Ovom parkiralištu pristupa se nekategorisanim putem direktno sa državnog puta, a kao jedini pristupni put koristi se Sportski centar "Strelište".
 
 
 
U planu se kaže da se Sportski centar "Strelište" planira kao gradski sportsko-rekreativni centar koji će zadovoljavati standarde potrebne za bavljenje vrhunskim sportom, tj. organizaciju takmičenja najvišeg državnog i međunarodnog ranga, ali istovremeno predstavljati i značajan prostor za bavljenje amaterskim sportom i rekreativnim aktivnostima u najširem gradskom kontekstu.
 
Prostor će se podeliti na tri prostorne celine. Prvi od preko 11 hektara zauzima središnji deo i planiran je kao prostor namenjen streljaštvu, drugi obuhvata zapadni deo od skoro četiri hektara i tu će biti sportski, rekreativni i uslužni sadržaji namenjeni najširoj populaciji građanstva, a treći deo veći od šest hektara u istočnom delu služiće za saobraćajne površine, pristupne puteve, parkinge, kao i za energetske koridore.
 
U prvom delu, pored proširenja sadašnjeg strelišta i povećanja bezbednosti gradnjom zaštitnih bedema i rekonstrukcijom uz moguću dogradnju postojećih objekata pucaonice i prostorija kluba, planira se izgradnja finalne sale duge 50 metara sa studijom za TV prenos, vazdušne streljane, magacina sa prostorom za servisiranje oružja, kao i smeštajni kapaciteti za gostujuće sportiste. 
 
Tu će se graditi i Centar praktičnog streljaštva (IPSC) planiran kao potpuno novi sadržaj sportskog strelišta, koji bi osim za sportsku obuku bio korišćen i za obuku policije, vojske, specijalnih jedinica i različitih bezbednosnih službi.
 
U drugom delu pored uređene zelene površine sa sportskim terenima za odbojku, rukomet, košarku, tenis, mali fudbal, boćanje i druge aktivnosti, nikla bi i sportska dvorana formirana prema veličini rukometnog terena, visine do dva sprata, sa kapacitetom od 2.000 mesta.
 
Tu će biti i restoran, dečije igralište, objekti za smeštaj sportista i slično.
Parking u trećem delu je planiran na površini od 9.400 kvadratnih metara sa kapacitetom od oko 240 mesta, pri čemu je deo namenjen za parkiranje autobusa. U ovoj zoni bi se postavila i slobodna stena za slobodno sportsko penjanje, tj. "krosfit poligon".
 
Ukupno, nakon uređenja, zelene površine bi od preko 22,57 hektara predviđenog za strelište, zauzimale 10,6 hektara, odnosno skoro polovinu prostora.
 
Javni uvid u Plan detaljne regulacije Strelišta može se obaviti u prostorijama Mesne zajednice "Vidovdansko naselje", Jovana Andrejevića 2a, i JP "Urbanizam", Bulevar cara Lazara 3.
 
Primedbe i sugestije na predlog plana šalju se u pismenoj formi Upravi za urbanizam i građevinske poslove u Školskoj 3 ili na mail planiranje@uprava.novisad.rs do kraja javnog uvida 11. maja.
 
Sednica Komisije za planove na kojoj će se razmatrati prigovori održaće se 23. maja u Plavoj sali Skupštine grada, u devet časova.
  • zlokotlokrp

    22.04.2024 23:28
    Mogli su da ubace i neki krshten bazen u miks. Teoretski ima bazena po gradu ali su u praksi neiskoristljivi.
  • Sabahudin

    22.04.2024 17:23
    Omerović
    StaNbeno poslovni koNpleks sa sve streljanom u dvorištu. Prvi u Evropi, možda i šire. Privukli bi kupce iz Kolumbije, Brazila i Avganistana...
  • Nikola

    22.04.2024 16:14
    regulacija strelista
    Slobodno dajte Galensu to zemljiste , moze da nikne Park Kanal DTD residence..... Ta hala sto je u planu da li ce imati istu svrhu kao i oni novi stadioni sto su otvoreni , a jednom su sluzili nameni i to je to....

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

Olimpijske vrednosti u DDOR osiguranju

DDOR, zvanično osiguranje Olimpijskog tima Srbije, u saradnji sa Olimpijskim komitetom Srbije, partner je niza izložbi posvećenih olimpijskim vrednostima.