Put Slobe Snajpera: Nasilje, hapšenja, uništeni automobili i tribina "Karađorđa"

Slobodan Milutinović Snajper je, navodno, uhapšen u Španiji. Niko od nadležnih ovu informaciju nije zvanično potvrdio.
Put Slobe Snajpera: Nasilje, hapšenja, uništeni automobili i tribina "Karađorđa"
Foto: Screenshot
Informaciju su najpre objavili tabloidi, dok se Danas pozvao na izvore iz MUP. Špansko Ministarstvo unutrašnjih poslova reklo je za 021.rs da, u ovom trenutku, ne može da daje takav tip informacija.
 
Milutinović je bio u bekstvu gotovo godinu dana. Iz Srbije je pobegao u trenutku kada se čitavo drštvo, kao i državni organi, a posebno policija, suočavalo sa užasima masovnih ubistava u Beogradu, Duboni i Malom Orašju.
Od tribine do lože
 
Na internetu i dalje kruže fotografije Slobe Snajpera kraj nekadašnjeg predsednika FK Vojvodina Ratka Buturovića, svima poznatijeg kao Bata Kan Kan. 
 
Tada je važio za Buturovićevog telohranitelja i vođu navijačke grupe. U međuvremenu, Milutinović je prešao put od severne tribine "Karađorđa" do lože stadiona Vojvodine. 
 
Taj isti put su obeležili i sudski postupci, krivične prijave, eksplozivne naprave pod kolima, ali i afere u trenucima kada je stekao moć u "Staroj dami".
U tekstovima o Milutinoviću, mediji pišu o tome da su protiv njega nekoliko puta podnošene prijave zbog nasilničkog ponašanja. Bio je osuđivan za prodaju droge, zbog čega je služio zatvorsku kaznu. 
 
O njemu se pisalo i to da je bio u sukobu sa ubijenim Markom Markušem, sinom bivšeg šefa interventne jedinice dobro poznatog pravosudnim i organima reda, kojem se sudilo za napad na Milutinovića. 
 
Proteklih godina Milutinović je u nekoliko navrata bio meta napada. Kako smo već pisali, 2013. godine zapaljen mu je džip marke "mercedes", da bi mu pet godina kasnije goreo "volvo".
 
Godine 2020. je odjeknula eksplozija, a ubrzo se ispostavilo da je eksplozivna naprava bila podmetnuta ispod Milutinovićevog "porše kajena". Sloba Snajper je u ovom slučaju imao sreće, jer je zadobio lakše povrede. 
 
Milutinović je godinama važio za čoveka koji ima snažan uticaj na novosadski klub. Fudbaler Nikola Trujić je ispričao da ga je 2017. godine, nakon jedne evropske utakmice, Milutinović uhvatio za vrat i počeo da ga gura. Kako je rekao, neko drugi ga je udario pesnicom u glavom i to je bio jedan od razloga zbog kojih je napusito Vojvodinu. 
 
Nakon navijačkog staža, došao je trenutak i da uđe u upravu. Snajper je do marta 2021. godine bio član Upravnog odbora FK Vojvodina. Ova uprava kluba, sastavljena krajem 2020. godine, izgledala je, u najmanju ruku, čudno.
 
U sastavu je imala bivšeg savetnika gradonačelnika za investicije, direktora regionalnog centra Bezbednosno-informativne agencije, advokata gradonačelnika na mestu predsednika klupske skupštine, i osobu sa kriminalnom prošlošću.
 
Ostavku na to mesto je podneo nakon što je priveden na Jahorini, iako nije bio poznat razlog privođenja. Ovo hapšenje Milutinović je okarakterisao kao "sportski ribolov - uhvati, slikaj, pusti". 
 
"Osnovni motiv i jedini realan razlog za donošenje ove odluke jeste bezuslovna ljubav prema 'staroj dami' srpskog fudbala. Uz našu Vošu, proveo sam detinjstvo na stadionu 'Karađorđe', gde sam shvatio šta je to prva ljubav, stekao nerazdvojne prijatelje i naučio da je navijati za Vojvodinu stvar kućnog vaspitanja, odnosno stil i način života. Imajući u vidu gore navedeno, ne želim da na bilo koji način, makar i kroz neosnovane medijske spekulacije, doprinesem ciljanom urušavanju ugleda 'stare dame' srpskog fudbala", naveo je tada Milutinović.
 
Bio je i zastupnik FK Kabela, koji je u vreme njegovog mandata prešao u Prvu ligu Srbije. Ipak, nije ni ovo moglo da prođe bez afere, pa je Kabel 2019. "pazario" novčanu kaznu, ali i oduzimanje deset bodova zbog nameštanja utakmice sa Smederevom.
 
Milutinović je bio i suvlasnik firmi "Teks company" i "Slo-Mi grupe" iz Novog Sada, a i dalje se vodi kao zastupnik "Navijači SD Vojvodine - 1937".
Beg
 
Za Slobodan Milutinovićem Snajperom u maju prošle godine je raspisana međunarodna poternica jer se nije vratio iz šetnje. 
 
U kućnom pritvoru se nalazio posle presude na dve godine i šest meseci zatvora zbog prinude, lišavanje slobode i zlostavljanja devojke sa kojom je bio u emotivnoj vezi.
 
Bez obzira na Milutinovićevu prošlost, sud je odlučio da ga iz zatvorskog pritvora prebaci u kućni pritvor sa nanogvicom. Prilikom upućivanja u kućni pritvor nakon izricanja presude, sudija je to obrazložio time da je Milutinović bio godinu i po dana u pritvoru, a "ima decu od pet i sedam godina koja su patila za njim".
 
U trenucima kada je pažnja javnosti bila usmerena na dva masovna ubistva u Beogradu i kod Mladenovca, Milutinović je pobegao. Ovaj kriminalac je spornog dana izašao u šetnju, na koju je imao pravo od 12 do 13 časova, i nije se vratio. 
 
Kada je primećeno da nema signala, služba za nadzor je obavestila policiju, koja je mogla samo da potvrdi da je pobegao.
 
Opozicija je u nekoliko navrata koristila njegovo ime kako bi napala gradsku vlast u Novom Sadu, iznoseći tvrdnje da je povezan sa lokalnim odborom Srpske napredne stranke.
 
U međuvremenu, okrivljenima za dizanje Snajperovog "poršea" u vazduh, tj. za pokušaj ubistva na Grbavici 2020. godine, izrečena je kazna zatvora u trajanju od 20 godina. 
 
Osim toga, Milutinoviću se sudi i za nedozvoljeno posedovanje oružja, koje je otkriveno u akciji nakon ubistva Uroša Stefanovića i ranjavanja Gorana Kovačevića Goranca. Ipak, Snajper se nije sumnjičio da je učestvovao u organizaciji napada na Goranca.
  • Goran

    27.04.2024 23:23
    Sramota za novosadski sud,svi znaju sta rade,a cute. I tome ce doci kraj. Vrhunac korupcije u drzavi.
  • Www

    27.04.2024 13:26
    Sudiju treba osuditi za losu procenu !
  • Bg

    27.04.2024 01:51
    Bg
    Bravo minusari..

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

Preminuo Živan Berisavljević

Veliki borac za Vojvodinu i kritičar nacionalizma, nekadašnji visoki funkcioner Titove Jugoslavije i ambasador SFRJ u Londonu Živan Berisavljević preminuo je u 89. godini.