FOTO, VIDEO: Postavljeni veliki transparenti u Novom Sadu - podsećanje na Dan pobede nad fašizmom

Na dve lokacije u Novom Sadu sinoć su postavljena dva velika transparenta posvećena 9. maju, Danu pobede nad fašizmom.
FOTO, VIDEO: Postavljeni veliki transparenti u Novom Sadu - podsećanje na Dan pobede nad fašizmom
Foto: 021.rs
Novosadski antifašisti redovno obeležavaju datume važne za antifašističku tradiciju Novog Sada, koji je bio Grad heroj zbog velikih žrtava u Drugom svetskom ratu.
Jedan transparent je postavljen u samom centru grada, na uglu Bulevara Mihajla Pupina i Modene, preko jednog reklamnog bilborda. 
Drugi se nalazi na skeli u Ulici vojvode Bojovića. Na transparentima je ispisano "9. maj SF/SN" (Smrt fašizmu, sloboda narodu" i "9. maj POBEDA". 
 
 
U Novom Sadu nema zvaničnog obeležavanja Dana pobede. Ipak, već godinama ovaj dan obeležava Studentski kulturni centar kroz manifestaciju "Ritam Evrope". 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Radio 021 (@radio_021)

 
Dan pobede nad fašizmom i Dan Evrope večeras će biti obeležen u Fabrici, nastupima bendova Void Droid, Killo Killo banda, Šajzerbiterlemon i Zoe Kida.
  • EU standardi

    17.05.2024 19:31
    @Dario
    Nažalost Šešelj nije sproveo osnovne demokratske standarde te nije pobio i proterao većinu Hrvata iz Vojvodine usled čega danas nismo u EU i nemamo nacionalni praznik kojim bismo slavili takav događaj. Zato i ne možemo pristupiti zajednici evropskih naroda kao naš zapadni sused, nismo mogli ni taj minimum ljudskih prava sprovesti u Srbiji te smo izgubili njihovu podršku, pa znate li vi koliki je to skandal bio i koliko je bilo zgražavanje EU zemalja što je Šešelj dozvolio da broj ubijenih pripadnika hrvatske manjine u Vojvodini bude nula? Zato su i sa pravom ga osudili kao ratnog zločinca za razliku od demokratskih pripadnika hrvatskih vlasti koje su uspešno sprovele EU standarde, pobile hiljade i proterale stotine hiljada pripadnika srpske manjine iz Hrvatske uz bonus što su se potrudili, pa i uz rizik da im automobili i traktori oštete vojne letelice, da ni prognana deca ne prežive bombardovanjem kolone izbeglica na teritoriji BiH. Etnički očišćena Hrvatska je zato u EU a Srbija to ne može biti sve dok tako tvrdoglavo odbija da sprovede EU standarde i gura prst u oko ostatku Evrope dozvoljavanjem prava na život pripadnicima različitih nacionalnosti.
  • Skrivena poruka

    09.05.2024 23:37
    Ne odnosi se na prošlost
    Interesantno. Iako je tekst napisan da se odnose na prošlost, ovi transparenti su ipak upućeni sadašnjoj vlasti. Kao ogledalo otpora i spremnosti naroda da se još jednom izbori s novim fašizmom.
  • Vojvođanin

    09.05.2024 13:45
    @NNunoted

    Ne znam za vas južno od Dunava ali mi ovde jesmo Evropa.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

U utorak jaka košava

Posle nestabilnog vremena u toku noći, u ponedeljak će, uz promenljivu oblačnost, padavine biti manje verovatne.