Novosađanin plaćao članarinu udruženju zbog sahrane - porodica mislila da su troškovi pokriveni

Penzioneri koji su članovi Udruženja "Humanitas" plaćaju mesečnu članarinu želeći i uslugu "dostojanstvene sahrane".
Novosađanin plaćao članarinu udruženju zbog sahrane - porodica mislila da su troškovi pokriveni
Foto: 021.rs
Priču o ovome je prvi objavio N1, prenoseći svedočanstvo Novosađanke Milane Ruškuc, čiji je svekar plaćao članarinu, a porodica je očekivala da će troškovi sahrane biti pokriveni.
 
Kako Ruškuc navodi za 021.rs, njen svekar je bio uveren da njegova mesečna članarina "Humanitasu" ide upravo za usluge obavljanja sahrane, te da njegova porodica neće morati da se brine za dodatne troškove.
 
On je članarinu uplaćivao više od 20 godina, dok samo udruženje postoji od 2001. godine.
 
Međutim, u udruženju kažu da tvrdnje Milane Ruškuc nisu tačne.
Šta je Udruženje "Humanitas"?
 
Kako se navodi na sajtu Udruženja građana "Humanitas", oni za svoje članove organizuju izlete radi druženja i obilazaka kulturnih i istorijskih spomenika i znamenitosti.
 
Kako dodaju za 021.rs, svojim članovima omogućavaju i jeftinije usluge kod raznih klinika, ordinacija i laboratorija ostvarivanjem popusta i do 50 odsto, a tu su i prodavnice zdrave hrane, hemijska čistiona, frizerski i pedikirski saloni i slično, a članovi mogu ostvariti i besplatnu pravnu pomoć.
Međutim, kao osnovnu delatnost navode - "obavljanje dostojanstvene sahrane". Ovo se navodi i u pristupnici u udruženje u koji je 021.rs imao uvid.
 
Kako piše u ovom dokumentu, "Humanitas" se obavezuje da će, u slučaju smrti člana, "obezbediti bez posebne naknade: Izvod iz matične knjige umrlih, standardnu pogrebnu opremu (sanduk, dušek, pokrov, krst ili piramidu), smeštaj pokojnika do sahrane (frižider), porodični venac, kao i čitulju u dnevnom listu 'Dnevnik', prevoz pokojnika do grobnom mesta u Novom sadu, uključujući i naseljena mesta koja pripadaju teritoriji Grada".
 
U slučaju kremacije, udruženje se obavezuje da će obezbediti organizaciju kremacije, kremaciju, pogrebnu opremu za kremaciju ili urnu.
 
"Član udruženja se obavezuje da na Udruženje prenese pravo refundacije troškova pogrebne opreme od Fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje", piše u pristupnici.
 
Članarina od skoro 400 dinara mesečno penzionerima se odbija odmah sa računa, za šta su pri učlanjenju dali saglasnost PIO fondu. Upravo je pokrivanje troškova sahrane značajno zainteresovanima, kaže Ruškuc, jer su joj bliski članovi porodice u ovom udruženju. 
 
Međutim, da ovo nije slučaj uverili su se nedavno kada je njen svekar, višedecenijski član udruženja, preminuo. Prema uputstvima sa sajta "Humanitasa", porodica je pozvala broj telefona navedenog na sajtu u slučaju smrti. Međutim, iznenadili su se kada su saznali da je ovo broj telefona privatnog novosadskog pogrebnog preduzeća "Konkordija".
 
  
 
Kako je tekao proces pripreme za sahranu?
 
Kako Ruškuc dalje priča za 021.rs, porodica preminulog penzionera objasnila je zaposlenima u pogrebnom preduzeću da je on godinama plaćao članarinu u "Humanitasu", koji bi prema pristupnici trebalo da kompletno pokrije troškove pogrebne opreme. Radnici ovog pogrebnog preduzeća rekli su im da oni svoje usluge naplaćuju iz PIO fonda u iznosu nešto većem od 68.000 dinara, ali i da se njihove usluge ne naplaćuju preko ovog udruženja.
 
"'Konkordija' je uradila svoj deo posla, koji je naplatila preko PIO fonda, a onda smo morali u 'Lisje' da odemo jer se tamo organizuje sahrana, iznajmljivanje kapele i slično. Deka je hteo da bude kremiran i to smo i ispoštovali, ali pošto je priprema rađena privatno, mi smo 'Lisju' još morali da doplatimo", objašnjava Ruškuc.
 
Kako kaže, morali su da plate 50.000 dinara više nego da su celu pripremu sahrane odradili preko JKP "Lisje", čije su usluge znatno jeftinije nego u privatnom pogrebnom preduzeću. 
 
"Članovi ovog udruženja koji su u mom bliskom okruženju članarinu plaćaju iz istog uverenja kao što je i deka plaćao. Ta suma možda jeste mala na mesečnom nivou, ali na godišnjem i višegodišnjem nikako nije", istakla je sagovornica 021.rs.
 
Šta kažu iz "Humanitasa"?
 
Iz Udruženja građana "Humanitas" za 021.rs kažu da postoji ugovor sa pogrebnom firmom, koje svoje usluge naplaćuje od PIO fonda.
 
"Naši članovi u ovom pogrebnom preduzeću imaju ekstra pogodnosti po povoljnijim cenama, kao što su kupanje oblačenje pokojnika, stavljanje na frižider do trenutka sahrane, prevoz do grobnog mesta, peškire, dve sveće, porodični venac, sređivanje dokumentacije kod matičara, čitulju u dnevnom listu 'Dnevnik' - sve ove usluge pokriva iznos dobijenih od PIO fonda", ističu oni.
 
Iako u pristupnici piše da se član obavezuje da pravo refundacije troškova pogrebne opreme od PIO fonda prebaci na udruženje, iz "Humanitasa" objašnjavaju da to ipak nije slučaj.
 
"Što se tiče refundacije troškova od PIO fonda, ono se uplaćuje direktno na račun pogrebnog preduzeća 'Konkordija', sa tim novčanim sredstvima udruženje nema nikakve veze jer se naše udruženje ne bavi pogrebnim uslugama, mi imamo ostale delatnosti koje naši članovi koriste", ističu oni u odgovoru za 021.rs.
Na pitanje kako komentarišu navode Novosađanke Milane Ruškuc, ističu da oni nisu tačni.
 
"Da su obavili redovnu sahranu, bez posebnih uvećanih zahteva i usluga, ne bi trebalo ništa da se doplaćuje za našeg pokojnog člana, već bi iznos koji pogrebno preduzeće 'Konkordija' naplaćuje od PIO fonda pokrio sve njihove troškove i usluge. U telefonskom razgovoru sa ovim preduzećem je provereno da je sve ispoštovano u skladu sa pristupnicom udruženja, porodica preminulog je imala uvećane troškove usled posebnih zahteva koje nisu navedeni u okviru pristupnice za članstvo", naveli su iz "Humanitasa" za 021.rs.
 
Advokat Vladimir Beljanski je nedavno za N1 istakao da je ugovor Udruženja "Humanitas" koji sklapaju sa članovima nije dovoljno jasan, pa se može govoriti i o potencijalnom dovođenju u zabludu članova.
  • Vera

    12.05.2024 17:09
    obmana?
    Pa valjda se potpisuje neki ugovor, gde piše o uslovima, pa onda počne dugogodišnje plaćanje! Čudno je da se neko da tako lako prevariti!
    Sve ove nabrojane usluge izuzev venaca i čitulje obezbeđuje Lisje, sve vrlo korektno, što je za porodicu velika pomoć i olakšanje. Verujem da se i o vencu i čitulji može ugovoriti. Svu opremu, kremaciju I nikakvog plaćanja unapred nema, i to 20 godina. Šta znači dostojanstvena sahrana? Naravno da je uvek dostojanstvena. Mora se zapitati ima li tu i krivice porodice, kada je bila tako neobaveštena; starim ljudima treba pomagati u svim poslovima, jer je, nažalost, prirodno da njihove sposobnost opadaju.
    Inače, nije mi baš jasan izbor privatnog preduzeća kada je reč o ovim žalosnim situacijama. Pa to je bar opštepoznato da je sve privatno skuplje i nesigurnije!
  • Ja

    10.05.2024 13:28
    Imam pristojno iskustvo
    Pre godinu dana preminula mi je majka. Pozvali smo Konkordiju koja nam je rekla šta sve ulazi u cenu preko Humanitasa a sve naše dodatne želje se naplaćuju.
    Ako niste preterivali može da vas košta do 100€ više a može da vas ne košta ništa.
    Tako da Humanitas ne vrši nikakvu muljažu, bar za sahrane.
  • Fića

    10.05.2024 08:14
    Refundacija
    Čiji li su oni "donatori", pa im niko ništa ne sme i ne može...?!
    Meni je najsumnjiviji "onaj žuti"...!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

U utorak jaka košava

Posle nestabilnog vremena u toku noći, u ponedeljak će, uz promenljivu oblačnost, padavine biti manje verovatne.