Radnici Neimara bez plate i prava na lečenje

Radnici novosadskog "Neimara" zbog neuplaćenih doprinosa izgubili su pravo na lečenje o trošku osiguranja, a zarade im kasne, iako su od prošlog septembra na minimalcu.
Radnici novosadskog "Neimara" zbog neuplaćenih doprinosa izgubili su pravo na lečenje o trošku osiguranja, a zarade im kasne, iako su od prošlog septembra na minimalcu.

Poverenik sindikata u ovom preduzeću, Vladimir Gvozdenović, kaže za Radio 021 da su radnici tada bili prinuđeni da prihvate minimalnu zaradu, jer je alternativa tome bio otkaz. "Deveti i deseti mesec smo dobili minimalnu zaradu, a jedanaesti, dvanaesti, sad je već koji januar – ništa. Najveći je problem što nam nisu plaćeni porezi i doprinosi za celu prošlu godinu i što nemamo pravo na lečenje", kaže Gvozdenović.

"Neimar" je privatizovan 2006. godine i tada je imao 700 zaposlenih, a danas je u firmi ostao tek svaki četrnaesti radnik. Gvozdenović kaže da nema potpunu informaciju o vlasničkoj strukturi ovog preduzeća, ali da zna da se kao većinski vlasnik, nekoliko godina nakon što je "Heroj Pinki" kupio "Neimar", predstavio Dušan Pavlović. "U međuvremenu je rasprodato sve što se može rasprodati. Više nemamo ništa, od kranova do mehanizacije, sve je to otišlo. Nemamo bukvalno ni jedan kamion", navodi Gvozdenović.

Naš sagovornik kaže da AD "Neimar" nije u potpunosti bez perspektive, jer polaže pravo na zgradu Zavoda za izgradnju grada, ima višemilionski vredan plac na Limanu, te deo placa kod mlekare. ""Neimar" postoji dok on to sve ne rasproda i onda će firma u stečaj. Mi to znamo i nema tu perspektive, ali dok se to ne desi tražimo minimalac i neka nam plati poreze i doprinose", kaže Gvozdenović. On dodaje da je sindikat ranije tražio od Agencije za privatizaciju i drugih državnih organa da spreče propadanje "Neimara", preduzeća koje posluje već 147 godina, ali da su dobijali odgovor da se u tom preduzeću ne dešava ništa protivzakonito. U vezi sa najnovijim kašnjenjem zarada, očekuju reakciju inspekcije rada.

Zbog čega radnicima kasni minimalac i kada će im biti vraćeno pravo na lečenje, pokušali smo da saznamo od aktuelnog direktora "Neimara", Nebojše Stupara, ali još nismo dobili odgovor. (D.S.)

  • Tadić

    18.01.2012 09:06
    Čovek je kriv sam za sebe
    Zašto ti radnici nenađu neki drugi posao za početak umesto da rade i dalje u takvoj firmi, propale firme napuštajte, nemojte biti robovi da se drugi bogate na vašoj nesreći, bežite, imate zlatne ruke i predajte ih onome ko to zna da ceni, prekvalifikujte se , završite kurs za pekara ili neki drugi kurs, nemojte odustajati da nađete nešto bolje, radite drugde ali nikad besplatno!!!Dokle god ljudi u Srbiji budu radili besplatno, privatnici neće plaćati plate, država nam pomoći neće moramo se sami organizovati, pobegnite svi od poslodavca koji vas neplaća,svi
  • 17.01.2012 16:51
    Zar ta firma jos postoji
  • ovca

    17.01.2012 15:15
    ??
    " Država " sve dozvoljava ....sramota

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti