Novosađanke na izborima: Nestorovićevu grupu odbili zbog nedostatka žena, kako je kod drugih

Iako prema poslednjem popisu stanovništva u Srbiji ima više žena nego muškaraca, stranke i grupe građana se muče da ispune kvotu od 40 odsto žena na izbornim listama.
Novosađanke na izborima: Nestorovićevu grupu odbili zbog nedostatka žena, kako je kod drugih
Foto: 021.rs
Uz to, podaci pokazuju i da su žene obrazovanije od muškaraca, odnosno da više njih ima diplomu više škole, fakulteta ili akademije.
 
Uprkos svemu tome, kako smo mogli svedočiti poslednjih nedelju dana, brojne stranke "zapele" su kod predaje lista za izbore upravo na broju žena kandidatkinja, kojih po zakonu mora da bude 40 odsto, jer se i dalje vode kao "manje zastupljen pol".
 
I u Novom Sadu je jedna lista pala baš zbog toga. U pitanju je lista koju je podnela Grupa građana "Mi Snaga naroda", jer je odnos u procentima između žena i muškaraca 62:38.
Popis stanovništva pokazuje da u Novom Sadu ima 53 odsto žena u odnosu na muškarce, a u ukupno 428 kandidata za odbornike, žena je 45 odsto.
 
Na pet izbornih lista za lokalne izbore u Novom Sadu, taj procenat se kreće upravo oko zakonom predviđenih 40 odsto. To su liste koje su podneli Sasvim druga priča, Kreni-promeni, Dveri i Narodna stranka, Budi heroj i Dosta je bilo. 
 
Kao što je "Mi Snaga naroda" u žalbi na odluku Gradske komisije da im se odbije lista zbog nedovoljne zatupljenosti "manje zastupljenog pola", dve prihvaćene liste imaju manje žena nego što je to zakon predvideo.
Reč je o listama Aleksandra Odžića "Novi Sad glavni grad Vojvodine - Pokret autonomija" i "Za prave stvari podrži Gari". Od po 23 kandidata na ovim listama, devet je žena, odnosno 39,1 odsto. Kada je odbijala žalbu "Mi Snaga naroda" Gradska izborna komisija nije odgovorila na ove tvrdnje, niti je pravdala svoje pređašnje odluke o ove dve liste.
 
Najveći odnos u korist žena je na listama Istine i Slovačke demokratske lige - 60 odsto. Na listi Istine je 15 žena među 25 kandididata, dok SDL ima tri kandidatkinje od ukupno pet predloženih osoba.
 
Na listi "Novi Sad sutra", koju čini Srpska napredna stranka sa koalicionim partnerima, ima nešto manje od 45 odsto žena. Druga lista sa najviše kandidata (78) je "Udruženi za slobodan Novi Sad" koju čini opozicija iz redova Srbije protiv nasilja, zajedno sa Ligom socijaldemokrata Vojvodine, Pokretom Bravo i koalicijom Nada, a na kojoj se nalazi 48,7 odsto kandidatkinja.
 
Važno je napomenuti i da je žena prva na listi u pet od 14 grupacija koje teže da uđu u gradski parlament. To su liste Srpske napredne stranke, Ruske stranke, Istine, Dveri i Narodne stranke i Slovačke demokratske lige. 
 
Iz lista podnetih u Novom Sadu i drugim lokalnim samoupravama, kao i iz prethodnih izbora, može se zaključiti da se učešće žena u političkom životu često svodi na ispunjavanje kvota. Pre uvođenja ovih kvota, žene su u političkom životu Srbije bile praktično nevidljive. 
 
Istraživanja pokazuju da je prosečan kandidat za političku poziciju u državi heteroseksualni muškarac, srednjih godina, iz dominantne etničke grupe, koji ima prethodnog iskustva u politici. 
 
Mere koje su u Srbiji uvedene još početkom dvehiljaditih nisu nužno značile i promenu svesti političara i javnosti. Kako se navodi u publikaciji "Izbori i predstavljanje žena u Srbiji od 1990. do 2020. godine", analiza skupštinske rasprave pokazuje da su se brojni poslanici protivili uvođenju kvota, uglavnom navodeći da mala zastupljenost žena znači da one "ne žele da se bave politikom".
 
Analiza prošlogodišnjih izbora koju je radila Akademija ženskog liderstva pokazuje da, čak i kada ima žena na listama, one nisu dovoljno zastupljene u medijskim sadržajima psovećenim izbornom procesu i izbornoj kampanji.
Na izborima 2023. godine su političari dobili 57 odsto, stranke 35 odsto, a političarke tek osam odsto prostora u programu televizija sa nacionalnom pokrivenošću. 
 
"U izveštavanju dominiraju stereotipi o kandidatkinjama i istaknutim ženama političkih stranaka, ali i o drugim akterkama izbornog procesa. Problem rodne ravnopravnosti i uopšte položaja žene se u medijima retko obrađuje, čak i kada temu pokrenu politički akteri i akterke", piše u ovoj analizi. 
 • Racunica

  18.05.2024 07:39
  Marko
  17.05.2024 • 16:43
  Stvarno?
  Da li bi neko stvarno poverovao u to da su ti ljudi toliko nepismeni da ne znaju da izracunaju postotak zena na listi, da li stvarno mislite? Pa ovo je smejurija nevidjena

  marko,

  kanda si pobrkao srpski i matematiku
 • Vaso

  18.05.2024 07:01
  Bore se za vlast
  Ne za priredbu.
  "Istraživanja pokazuju da je prosečan kandidat..."
  Naravno da će građani glasati za njima poznate i priznate, a ne za neproverene anonimuse.
 • Istina!

  17.05.2024 21:40
  Žene!
  Zaista jedina prava istinita stranka u NS je Istina!
  Svaka čast predsednici Ivani Vujasin na hrabrosti i borbi za Istinu!!!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti