Dosta je bilo: Koliko stvarno ima birača u Novom Sadu?

Stranka Dosta je bilo navodi da je njihov predstavnik u proširanom sastavu GIK-a izdvojio mišljenje prilikom donošenja odluke o broju glasačikih listića koji će se štampati za izbore u Novom Sadu.
Dosta je bilo: Koliko stvarno ima birača u Novom Sadu?
Foto: 021.rs

Kako su saopštili, "prema evidenciji Ministarstva za državnu upravu i lokalnu samoupravu ukupan utvrđen broj birača u Novom Sadu je 339.223, a njihov član GIK-a je izrazio ozbiljnu sumnju oko ovog broja, jer je popis stanovništva održan oktobra 2022. pokazao svega 299.539 punoletnih građana, što je razlika od 39.684 građana u korist biračkog spiska".

"Napominjemo da je između dva popisa 2011. i 2022. ukupan broj Novosađana povećan za svega 25.000. Ovaj demografski trend pokazuje da je nemoguć porast za 18 meseci od skoro 40.000 punoletnih građana", smatraju u Dosta je bilo.
 
Dodaju da je ovo bio ogroman problem koji je narušio kredibilitet izbora održanih u decembru 2023. 
"Naš član GIK-a je predložio da se omogući uvid novosadskom odeljenju Poverenika za zaštitu podataka ličnosti u birački spisak, koji je baza podataka koja trpi razne manipulacije, pisanja i brisanja. Predložio je i svaki drugi način koji će poštovati Zakon o zaštiti podataka ličnosti, a da se ostvari efikasan uvid u ukupan birački spisak", navode u Dosta je bilo. 
 
Dodaju da je "GIK predlog odbio i usvojio predloženu odluku, sa većim brojem birača od mogućeg".
  • Brana

    21.05.2024 08:10
    Volim moj NS
    Dragi novosađani, ovog puta na megdan izlazi četrdeset hiljada plaćenih vijnika koji ne pripadaju Novom Sadu i nije ih briga kako ćemo mi ovde živeti.
    Bar toliko pravih novosađana koji nisu planirali da glasaju 2. juna , treba da izađe na megdan, da se priključi ostalima koji izlaze redovno i da ove nadglasa. Nije teško, moguće je.
  • Xxx

    21.05.2024 07:52
    Ako nisu u stanju sa razumeju razliku između biračkog spiska i popisa, nisu u stanju da upravljaju gradom.
  • Juuu

    21.05.2024 07:04
    A koliko glasača ima DJB?
    I odakle im 1000 potpisa ??

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

Olimpijske vrednosti u DDOR osiguranju

DDOR, zvanično osiguranje Olimpijskog tima Srbije, u saradnji sa Olimpijskim komitetom Srbije, partner je niza izložbi posvećenih olimpijskim vrednostima.