FOTO Otvorena Nedelja kineske kulture u Novom Sadu, Đurić poručio: "Prijatelj je plod vremena"

Izložba "Nasleđe i kreativnost" u okviru obeležavanja Nedelje kineske kulture u Novom Sadu, otvorena je u Kulturnoj stanici "Eđšeg".
FOTO Otvorena Nedelja kineske kulture u Novom Sadu, Đurić poručio: "Prijatelj je plod vremena"
Foto: Grad Novi Sad
Svečanom otvaranju prisustvovali su gradonačelnik Novog Sada Milan Đurić i član Političkog biroa Centralnog komiteta komunističke partije Kine i sekretar Opštinskog komiteta komunističke partije Kine u Pekingu Jin Li.
 
"Programima u okviru 'Nedelja kineske kulture' potvrđujemo da naš Novi Sad postaje mesto susreta i spona oko koje se pletu čelične niti prijateljstva između kineskog i srpskog naroda. Važno je da naglasim značaj potpisivanja 'Memoranduma o razumevanju i osnivanju zajedničkog Centra za umetničko stvaralaštvo' između novosadskog i pekinškog univerziteta, kao i Mreže kulturnih stanica u Novom Sadu. Mreža kulturnih stanica Novog Sada do sada je realizovala desetak projekata u oblasti kulturne razmene između Srbije i Kine, a verujem da će potpisivanjem Memoranduma o razumevanju biti stvoreni uslovi za još intenzivniju kulturnu razmenu koja ima ogroman potencijal", rekao je Đurić.
Dodao je da očekuje intenzivnu saradnju u oblasti kinematografije i umetničke kaligrafije.
 
On je zaključio svoje izlaganje rečima predsednika Kine Si Đinpinga koji je tokom svoje posete Srbiji citirao srpsku poslovicu "Prijatelj je plod vremena".
Visoki predstavnik iz Pekinga Jin Li istakao je koliko je značajno čelično prijateljstvo Srbije i Kine.
 
"Umetnički radovi koje su radili umetnici sa kineskog i srpskog univerziteta dokaz su naših dobrih veza i odnosa koje na ovaj način jačamo još više. Umetnost je civilizacijski rezultat i most koji nas povezuje. Današnja saradnja je sjajna stranica u našoj istoriji koja će produbiti i ojačati naše prijateljstvo a približiće nas obrazovno i kulturološki", rekao je Jin Li.
 
Memorandum o razumevanju i osnivanju zajedničkog Centra za umetničko stvaralaštvo potpisan je između Univerziteta u Novom Sadu, Univerziteta Union u Pekingu i Mreže kulturnih stanica u Novom Sadu. Potpisnici su bili rektor Pekinškog univerziteta Ču Guo Ting, rektor Univerziteta u Novom Sadu Dejan Madić i koordinatorka Mreže kulturnih stanica u Novom Sadu Violeta Đerković.
 
U Novom Sadu je od 19. maja u toku Nedelja kineske kulture koja je započeta svečanim otvaranjem Nedelje kineskog filma, takođe u Eđšegu, i nastavlja se izložbom koja će trajati 24 sata. 
 
Ova izložba je rezultat saradnje Univerziteta Union u Pekingu i Akademije umetnosti Novi Sad. Radovi srpskih i kineskih studenata i profesora nastali su delom u međusobnoj interakciji i predstavljaju savremenu interpretaciju naše i kineske kulturne baštine. 
 
"Novosađani su privilegovani time što će moći da vide izuzetno vredne umetničke artefakte kao što su metalni predmeti oslikani bojom od staklene paste, predmeti od svile pronađeni u arheološkim iskopinama, ali najsavremeniju VR prezentaciju kineske nematerijalne baštine", kažu organizatori. 
  • AA

    22.05.2024 10:15
    .
    Dajte Srpske kulture, a ovo neka ide u muzej, pa ko zeli neka ide da gleda.
  • ex chapman

    22.05.2024 10:02
    predivno
    najstarija ziva civilizacija na planeti
    a sto se vaseg domaceg izdajnika tice - FUJ
  • Voja

    22.05.2024 09:27
    Komesar
    Doveli su na gostovanje kineskog komesara i slugu partije da bi od grada pravili komunističku priču.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

Olimpijske vrednosti u DDOR osiguranju

DDOR, zvanično osiguranje Olimpijskog tima Srbije, u saradnji sa Olimpijskim komitetom Srbije, partner je niza izložbi posvećenih olimpijskim vrednostima.