Akcija "Ni minut na žuto": "Za društvo ravnopravnih" čini Novi Sad pristupačnijim

U poslednje vreme, Novi Sad postaje sve svesniji potrebe za inkluzivnošću i jednakim pravima za sve svoje građane.
Upravo u tom duhu, udruženje "Za društvo ravnopravnih" iz Novog Sada pokreće akciju pod nazivom "Ni minut na žuto", koja ima za cilj podizanje svesti o ekskluzivnom pravu vozača sa invaliditetom da se parkiraju na žuto obeležena parking mesta.
 
Ova inicijativa naglašava važnost žutog koridora, koji je neophodan osobama u kolicima kako bi komforno mogle da uđu i izađu iz svog automobila.
Aktivista udruženja "Za društvo ravnopravnih" Zvonko Nikolić kaže za 021.rs da ideja za ovaj projekat proizilazi iz realne potrebe da se obezbedi dovoljno mesta za vozače sa invaliditetom, posebno u blizini važnih ustanova.
 
"Ljudima u kolicima je izuzetno teško, gotovo nemoguće, da u lošim vremenskim uslovima, kao što su kiša, sneg ili grad, samostalno pređu duže udaljenosti", navodi Nikolić.
Na pitanje zbog čega osobe sa invaliditetom ne mogu da se parkiraju na obična parking mesta, Nikolić kaže da, kada se pored parking mesta već nalazi drugi automobil fizički nema dovoljno mesta da se izbace invalidska kolica.
 
"To onda rezultira situacijom u kojoj osobe sa invaliditetom moraju da mole prolaznike da izguraju njihov automobil van parkinga, kako bi ga zatim ponovo parkirali. Osobe sa invaliditetom zaslužuju da žive i kreću se dostojanstveno, da budu samostalne, ali za to je neophodno da nesavesni vozači prestanu da zauzimaju njihova parking mesta", objašnjava Nikolić.
 
Sagovornik 021.rs kaže i da već nekoliko godina sprovode ovu akciju i da je ona naišla na izuzetan odjek.
 
"Građani samoinicijativno se javljaju da se uključe u podelu letaka, (što i sada mogu učiniti ako se jave na naš mejl zadrustvoravnopravnih@gmail.com), a mediji su pokazali veliko interesovanje. Takođe, primetili smo da su neke nevladine organizacije iz zemlje i okruženja, poput Fortune iz Požarevca ili Plave planete iz Bara, preuzele našu akciju pod istim nazivom, s gotovo identičnim lecima, i sprovode je u svojim sredinama", ukazuje Nikolić.
 
 
Predsednica udruženja "Za društvo ravnopravnih" Jasminka Simetić kaže da se akcija "Ni minut na žuto" sprovodi tako što aktivisti obeležavaju nepropisno parkirane automobile postavljanjem letaka "Ni minut na žuto" u brisače, dele brošure koje objašnjavaju značaj akcije auto-školama kako bi ih one uključile u obrazovanje budućih vozača.
 
"Takođe, sprovodimo promociju kampanje na društvenim mrežama i u lokalnim medijima. Zahvaljujući podršci Ministarstva za Rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Sektor za zaštitu osoba sa invaliditetom, obezbedili smo sredstva za realizaciju ovog projekta", poručuje Simetić.
 
Akcija će trajati naredna dva meseca, a pozivamo sve Novosađane da pokažu empatiju prema sugrađanima sa invaliditetom i podrže ovu važnu inicijativu.
 
Učinimo Novi Sad pristupačnijim za sve svoje građane. Podržimo akciju "Ni minut na žuto"!
 
Udruženje "Za društvo ravnopravnih" sprovodi i obuke za stručne radnike u sistemu socijalne zaštite, te da se bavi i rešavanjem sporova posredovanjem, tj. medijacijom.

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti