Transparentnost predstavila u Novom Sadu satirični Priručnik za rasipanje javnih resursa

Organizacija Transparentnost Srbija (TS) promovisala je danas u Novom Sadu publikaciju "Priručnik za rasipanje javnih resursa" i organizovala izložbu karikatura autora Marka Somborca.
Transparentnost predstavila u Novom Sadu satirični Priručnik za rasipanje javnih resursa
Foto: Pixabay
Cilj im je da na satiričan način ukažu na brojne primere korupcije u društvu u Srbiji.
 
"Više od 20 godina nudimo predloge kako da se korupcija spreči i kako da se njeno otkrivanje olakša. Uporno smo pokušavali da sprečimo rasipanje i pljačku, ali nadležni organi nisu baš uvek želeli da čuju šta govorimo. Sada nudimo nešto potpuno drugačije - publikaciju koja će ih sigurno zainteresovati: Priručnik za rasipanje javnih resursa – priliku da svi koji su 'u mogućnosti' u šest lakih lekcija nauče kako da poharaju javne resurse", rekao je programski direktor TS Nemanja Nenadić.
On je na promociji u Nezavisnom društvu novinara Vojvodine rekao da su kroz ovaj projekat na ironičan način želeli da pokažu "samilost prema onima koji svakodnevno moraju da misle o tome kako poharati javne resurse koji su im stavljeni na raspolaganje".
"Ovo je priručnik za sve one koji nameravaju da i sami dođu u poziciju da rasipaju javne resurse. Ili za one koji žele da prate na koje se sve načine rasipaju javni resursi", objasnio je Nenadić.
 
Zlatko Minić iz Transparentnosti Srbija rekao je da je glavni problem u tome što u Srbiji ne postoji kažnjivost za rasipanje javnih resursa, već oni služe kao "resursi oligarhije, partije, prijatelja, rođaka".
 
Karikaturista Marko Somborac rekao je da "živimo u zlatnom dobu zbog mogućnosti za rasipanje, ali i u zlatnom dobu nekažnjivosti".
 
Neke od "lekcija" iz Priručnika koje su predstavljene kroz izložbu karikatura su "Naučite da poharate javne resurse u šest lakih lekcija", "Kako upropastiti javno preduzeće", "Kako da namestite konkurs ili javnu nabavku", "Kako da platite nešto a da građani ne dobiju ništa", "Kako potrošiti mnogo para na nebitne stvari".
 
Uz Priručnik i karikature predstavljene su i medijske priče Centra za istraživačko novinarstvo Srbije (CINS) o rasipanju javnih resursa.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

Festival "Infant" od 14. do 18. juna

Ovogodišnji INFANT - Internacionalni festival alternativnog i novog teatra, održaće se od 14. do 18. juna, u Srpskom narodnom pozorištu i Pozorištu mladih.