Podbara će dobiti dve kule od 14 spratova, biće tu još višespratnica

Umesto prizemnih hala "Agropanonke", na uglu Venizelosove i Filipa Višnjića, biće izgrađene stambene zgrade do osam spratova, kao i dve kule do 14 spratova.
Podbara će dobiti dve kule od 14 spratova, biće tu još višespratnica
Foto: Google Earth (prostor gde će se graditi)
Ovo je rešenje iz izmena Plana regulacije ovog dela Podbare koji je na javnom uvidu do 22. juna.
 
Spratnost većine objekata je nepromenjena u odnosu na plan sa ranog javnog uvida iz januara. Ipak, promena je ta što će se umesto jednog objekta do 18 spratova, graditi dve zgrade do 14 spratova. 
 
U izmenama plana ovog dela grada koje su gradski urbanisti predložili, a koji se radi po narudžbini "Autovojvodina agrouniverzala", nije data ni jedna reč obrazloženja zašto se dosadašnji industrijski kompleks menja u stambeni, tj. lokacija postaje "opštegradski centar".
 
U tekstu koji je prethodno bio na ranom javnom uvidu navodi se da se menja namena zemljišta koje se koristi kao skladište proizvoda i parking vozila, jer je tokom tranzicije došlo do promene vlasništva i u određenoj meri izvorne delatnosti. Kako je u međuvremenu došlo do promene okruženja, odnosno urbanizacije, postojeća namena, objekti i sadržaji nisu primereni potencijalima lokacije.
Ovaj prostor ima 2,43 hektara i planirano je da zauzetost parcele bude 50 odsto. Urbanisti su naveli da će lokalitet po usvajanju plana biti opštegradski centar koji će činiti kompleks stambenih ili stambeno-poslovnih objekata u prekinutom nizu i slobodnostojećih objekata.
 
Poslovni objekti će se nalaziti u prizemlju zgrada koje će biti namenjene višeporodičnom stanovanju velike gustine. Takođe, poslovne namene su moguće i na višim etažama objekata, ali isključivo za tihe uslužne delatnosti.
 
Planiraju se zone izgradnje objekata spratnosti podrum, prizemlje i još sedam, odnosno osam spratova, dok će visinski reper biti dve gule na uglu Venizelosove ulice i Ulice Filipa Višnjića, koje će imati podrum, prizemlje i 14 spratova. 
 
 
"U okviru kompleksa moguća je izgradnja prizemnih poslovnih objekata (zimske bašte i drugo), kolskih pristupa podrumskim etažama i druge strukture (nadstrešnice, pergole i sl.) u dvorišnom delu, do planiranog indeksa zauzetosti i izgrađenosti parcele. Parkiranje i garažiranje vozila planira se u okviru parcele, u podrumskoj etaži koja može biti i ispod cele parcele, i na parceli do 10% potrebnih kapaciteta kompleksa, uz obavezno ozelenjavanje na minimalno 30% površine parcele", stoji u planu koji je na javnom uvidu.
 
Urbanisti kažu i da je realizacija kompleksa moguća po fazama, kao i da oblikovanje objekata treba da bude u modernističkom maniru.
Izmene Plana generalne regulacije zone rekonstrukcije u nasleđenim ambijentalnim celinama u Novom Sadu - lokalitet između Venizelosove i Filipa Višnjića mogu se pogledati u Mesnoj zajednici Podbara, Beogradski kej 19 i prostorijama JP "Urbanizam", Bulevar cara Lazara 3, kao i na sajtovima Grada i Urbanizma.
 
Primedbe i sugestije na plan se šalju pismeno Upravi za urbanizam i građevinske poslove, Školska 3, ili na e-mail planiranje@uprava.novisad.rs do kraja javnog uvida.
 
Komisija za planove će pristigle primedbe razmatrati na sednici 4. jula, u amfiteatru SPENS-a, sa početkom u 11 časova.
  • Veka NS

    01.06.2024 06:32
    NS u visinama
    Užas! Pa i dalje ćete glasati za te "patriote" koji su nam zauzeli i upropastili sve. Ili ne?
  • Bojan

    31.05.2024 15:09
    @Dokle bre vise

    Pevajte od sreće dok vam samo držimo ogledalo pa vas sopstveni odraz vređa, žgadijo bolesna i primitivna. Ti botovski prstići kojima udarate minuse vam neće pomoći ni ku*ca kad nam dođete na prag da bahato rušite.
  • Dokle bre vise

    31.05.2024 12:32
    Je li, do kada cete dozvoljavati ovom djubretu da vredja svakoga ovde? Ovo nije prvi put da vidim njegove odvratne komentare, stalno ih objavljujete i svaki put su prepuni uvreda i pretnji. Da vam to nije neko iz redakcije kada uziva ovakvu protekciju? I jos on sa ovakvim ponasanjem ima tolikog obraza nekoga da nazove maloumnim olosom? Pu!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

Olimpijske vrednosti u DDOR osiguranju

DDOR, zvanično osiguranje Olimpijskog tima Srbije, u saradnji sa Olimpijskim komitetom Srbije, partner je niza izložbi posvećenih olimpijskim vrednostima.