Sat za našu planetu

Večeras, u 20:30, u Novom Sadu će se isključiti svetla na Trgu slobode, na Katoličkoj i Sabornoj crkvi, na zgradi Pokrajinske vlade, na Pozorišnom trgu i na Petrovaradinskoj tvrđavi.      
U subotu 27. marta, u 20:30 časova, u Novom Sadu će se isključiti svetla na Trgu slobode, na Katoličkoj i Sabornoj crkvi, na zgradi Pokrajinske vlade, na Pozorišnom trgu i na Petrovaradinskoj tvrđavi.

Svetla se isključuju povodom akcije "Sat za našu planetu", u kojoj učestvuje oko 4.300 gradova u svetu.

Ideja akcije nije samo da se na sat vremena isključe svetla, već da građani svaki dan razmišljaju o uštedi energije i zaštiti životne sredine, izjavila je direktorka programa za Srbiju Svetskog fonda za prirodu Duška Dimović.

"U Srbiji je do sada prijavljeno 26 gradova i opština koji će učestvovati u ovoj akciji. Prema najnovijim podacima, pokazalo se da od 60% do 70% emisije ugljen-dioksida ide iz gradova što znači da ako počnemo da radimo na redukciji ugljen-dioksida treba  prvenstveno da pođemo od gradova", istakla je ona.

Pojedinac utiče na globalnom nivou

Ovo je druga godina da je Novi Sad uključen u ovu akciju. "Sat za našu planetu" treba da podseti  građane na uštedu energije i zaštitu okoline, rekla je načelnica Uprave za zaštitu životne sredine Aleksandra Jovanović-Galović.

"Svaki građanin može svojim ličnim primerom da da svoj veliki doprinos uštedi energije. Na primer, zamenom jedne sijalice od 60 vati štedljivom sijalicom na godišnjem nivou se smanjuje emisija ugljen-dioksida za 30 kg. Znači jedna jedina sijalica može da smanji uglen-dioksid koji je glavni krivac za efekat staklene bašte", navela je ona.

Pokrajinski sekretar za zaštitu životne sredine Slobodan Puzović kaže da ova akcija utiče na zaštitu prirode na globalnom nivou, a zavisi od lokalnog nivoa odnosno od pojedinca. "Svaki pojedinac može da da svoj doprinos što se tiče energetske efikasnosti i štednje energije, a to sa sobom povlači smanjenje korišćenja konvencionalnih izvora za proizvodnju električne energije, a to sve utiče na smanjenje zagađenja i ublažavanje negativnih uticaja klimatskih promena", rekao je on.

Ova akcija pokrenuta je 2007. godine u Australiji, kada je 2,2 miliona domaćinstava i kompanija u Sidneju isključilo svetlo na jedan sat. Samo godinu dana kasnije ovaj događaj pretvorio se u svetski pokret, kada je učetvovalo oko 35 zemalja.

Svetske znamenitosti, kao što su Golden gejt most u San Francisku, koloseum u Rimu i koka-kola bilbord na Tajms Skveru, bili su u mraku kao poruka o neophodnosti preduzimanja konkretnih akcija za ublažavanje klimatskih promena kao problema koji iz sata u sat postaje sve urgentniji.

Predavanje VCV-a

U sklopu akcije, Volonterski centar Vojvodine organizuje predavanje o klimatskim promenama 27. marta u 19 časova u Planetarijumu na Petrovaradinskoj tvrđavi.

Nakon predavanja sledi šetnja kod sata na Tvrđavi sa upaljenim svećama kako bi se posmatralo isključenje svetla u gradu. Svi zainteresovani mogu da prisustvuju ovom predavanju i šetnji.

  • Ivan

    27.03.2010 12:17
    Najskuplji?
    Plin za vozila je u Madjarskoj 0.65 eura... kod nas je jeftiniji.
  • ArkudakiNS

    24.03.2010 13:12
    u pravu si Lalla. ali ako tako budemo razmisljali, nece se nista promeniti. najlakseje kukati. treba ustati i pobuniti se. treba animirati ljude u akcijama gradjanske ne poslusnosti ili tako nesto. informisati narod o pravima ali i o obavezama. kakav narod takva vlast - drzava. sami smo ih birali. ne odustaj!
  • lalla

    24.03.2010 08:53
    Ajde da se ne...
    Zastita zivotne sredine?!
    Koga to ........?!
    U Srbiji gde je;
    plin za vozila najskuplji!
    gas za individualne potrosace najskuplji!
    nema benefita vozacima koji ugrade plin!
    drzavni nameti vozacima koji ugrade plin!
    i sad se ista drzava folira!
    Vozi Misko!!!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

Da li će Novosađani slušati Beograd?

Po prvi put od 2016. godine deluje da je opozicija u Novom Sadu koliko-toliko na nogama. Nije sjajno, ali je rezultat koji bi prodrmao aktuelnu vlast bio na vidiku.