Prozivali za izbornu krađu, sada zovu u koaliciju

Zvaničan poziv GO SNS za promenu vlasti u Novom Sadu stigao je i na adresu Romske demokratske stranke, koju je SNS optuživao za izbornu krađu.
Zvaničan poziv Gradskog odbora Srpske napredne stranke za učešće u koaliciji koja bi trebalo da obezbedi novu većinu u Novom Sadu, između ostalog, stigao je i na adresu Romske demokratske stranke, koju je SNS optuživao za izbornu krađu.

Na zajedničkoj konferenciji za novinare ispred zgrade Policijske uprave u Novom Sadu, koju su 12. juna održali predstavnici naprednjaka i DSS-a, kandidat za gradonačelnika iz redova SNS Miloš Vučević direktno je optužio Romsku demokratsku stranku da je za 2.000 dinara kupovala glasove.

"Stalno ćemo postavljati ova pitanja, kako ovde, na konferencijama, tako i u Skupštini grada Novog Sada. Šta se to desilo 6. maja? Kako je moguće da je Romska demokratska stranka pobedila u Bukovcu, kada u tom mestu žive svega dve romske porodice?", oštar je bio lider novosadskih naprednjaka.

Predsednik Gradskog odbora DSS-a Borko Ilić tada je naveo da ima dokaze da je Romska demokratska stranka kupovala glasove u Novom Sadu. "Ko je obezbedio pola miliona evra da se kupe glasovi za Romsku demokratsku stranku? S obzirom na to da je prema zakonu kupovina glasova krivično delo, mi i novosadska javnost očekujemo da osobe koje su odgovorne za to stanu pred lice pravde i odgovaraju", naveo je svojevremeno Ilić.

Vučević je u ponedeljak izjavio da su pozivi poslati na adrese Socijalističke partije Srbije i koalicije SPO - RDS, dok je napomenuo da održava "redovne kontakte" sa DSS i Dverima.

RDS: "Opraštamo, mi želimo u vlast"

Predsednik Romske demokratske stranke Bela Kurina kaže za 021 da se "u politici sve prašta", pa tako reakciju lidera novosadskih naprednjaka ocenjuje kao ogorčenost zbog nezadovoljavajućeg izbornog rezultata. Prema njegovim rečima, RDS želi da učestvuje u vlasti jer želi da aktivno radi na poboljšanju položaja Roma, te ih ne zanima sa kim će praviti koaliciju dok god je ta opcija vladajuća.

"Mi im ne zameramo. U politici je danas sve dozvoljeno, pa tako i njihove optužbe. Što se Romske demokratske stranke tiče, mi smo spremni na razgovore sa svima, bez obzira da li je to Liga, Demokratska stranka ili Srpska napredna stranka. Mi Romi nemamo vremena da gledamo ko je kakav. Mi samo želimo po svaku cenu da uđemo u vlast, jer nameravamo da budemo konstruktivni, a ne opozicija", iskren je Kurina.

Četiri meseca nakon izbora lider naprednjaka u Novom Sadu Miloš Vučević ublažio je ton kojim optužuje Romsku demokratsku stranku za izbornu krađu. Prema njegovim rečima, njegova stranka je poziv uputila odborničkoj grupi "Svi za Novi Sad", koju predvodi Branka Bežanov iz Srpskog pokreta obnove, ne komentarišući činjenicu da ovu grupu čine i predstavnici RDS. "Mi smo poziv na razgovor poslali odborničkoj grupi koju predvodi osoba iz SPO,  na tu adresu smo se obratili. Zaista ne želim da ulazim u osnose unutar njihovog odborničkog kluba", navodi Vučević za 021.

Ublažena retorika naprednjaka

Vučević dodaje da će Srpska napredna stranka nastaviti da insistira na "razrešenju situacije" oko navodne izborne krađe, ali nije želeo da komentariše šta će se desiti ukoliko nadležni donesu odluku da su članovi RDS zaista izvršili to krivično delo.

"Ako bi sud nekog osudio, videli bismo kakve bi to komplikacije donelo u funkcionisanje nove gradske vlasti. Mislim da nije toliko bitno pitanje kako bi se to reflektovalo na odnos snaga u Skupštini grada, već je najvažnije da odluka suda spreči da se te stvari ikad više dese u Novom Sadu", kaže Vučević za 021.

Predsednik gradskog odbora DSS Borko Ilić je na pitanje novinara Radija 021 kako je moguće da će DSS možda stupiti u vlast sa strankom koju su pre nepuna dva meseca optuživali za kupovinu glasova, Ilić je rekao da je glavni cilj njegove stranke da Nenad Čanak i LSV više ne budu na vlasti u Novom Sadu. "Naš cilj je da se sa vlasti skine Nenad Čanak i da se zada konačan udarac republikancima u Vojvodini i nije sporno da je taj cilj primarniji od bilo koje koalicije", objasnio je Ilić.

DSS: "Sve samo da vidimo leđa Ligi i demokratama"

Prema njegovim rečima, DSS-u odgovara bilo koja opcija u kojoj LSV i Nenad Čanak nisu na vlasti, kao ni "njihovi politički poslušnici iz Demokratske stranke". "Mi smo spremni i da izađemo na nove izbore, jer na njima možemo jedino da ostvarimo bolji rezultat, a tu bi se takođe pokazala i realna politička moć LSV i DS koji bi i na prethodnim izborima imali mnogo manje glasova da nisu koristili kol centre javnih preduzeća za regrutovanje glasača", završio je Ilić.

Nakon postizborne bure, objavljen je spisak odbornika koji će zastupati Romsku demokratsku stranku u novosadskom parlamentu, a zanimljivo je da na listi nema nijednog pripadnika romske nacionalne zajednice, pa čak ni predsednika Bele Kurine. Umesto njega, listu predvodi Tomislav Bokan, a na spisku se našlo mesta za još tri člana njegove porodice - novi gradski odbornici su i Aleksandra, Dušan i Aleksandar Bokan.

Protiv regularnosti izbora tada se oglasio i lider G17 Mlađan Dinkić, koalicioni partner SNS na republičkom nivou, koji je naveo da su izbori u Novom Sadu bili najsumnjiviji u istoriji novijeg srpskog parlamentarizma. Treći "igrač" koji se pominje kao mogući tas na vagi za rušenje vlasti u Novom Sadu, ekstremistički pokret Dveri, javno je protestovao u Novom Sadu zbog, kako su naveli, neregularnosti izbora. (Miodrag Sovilj - miodrag@021.rs)

  • MILOJKO

    02.08.2012 10:30
    Jel to iz programskih načela?
    "Ilić je rekao da je glavni cilj njegove stranke da Nenad Čanak i LSV više ne budu na vlasti u Novom Sadu".

    GLAVNI CILJ ODGOVARA KAPACITETIMA STRANKE.
    DRUGO NIŠTA NI NE ZNATE!
  • Vidoviti Mita-Šemsi

    01.08.2012 16:45
    RDP
    Napred Romi!Ovo dekada Roma, i jako mi je drago da će i Roma biti u vlasti, mada mi nije jasno što se svi odjedanput bore za njih, a već se zna kakva smo sredina. Njihov predsednik Bela Kurina me je oduševio svojom iskrenošću.
  • 01.08.2012 08:14
    Hapšenja
    Mislim da će policija sa hapšenjima i otkrivanjem afera direktno uticati na formiranje vlasti na lokalnom nivou, iz tog razloga mnogi prelaze u stranke vladajuće koalicije na republičkom nivou

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti