Neuspeo prvi pokušaj smene gradonačelnika

Sednica Skupštine grada Novog Sada, koju je neočekivano sazvala predsednica parlamenta Aleksandra Jerkov (LSV) danas ipak nije održana.

Sednica Skupštine grada Novog Sada, koju je neočekivano sazvala predsednica parlamenta Aleksandra Jerkov (LSV) danas ipak nije održana.

Jerkov je rekla da je 45 minuta nakon zakazanog početka skupštinskog zasedanja konstatovala da u sali nema odbornika zbog čega je "do daljnjeg" otkazala sednicu.

Ona je kazala da ju je poslovnik obavezivao da u roku od 15 dana zakaže sednicu po zahtevu 34 odbornika, ali je dodala da ne postoji zakonska odredba po kojoj se određuje rok za nastavak ove vanrede sednice.

Jerkov je rekla da će o narednom datumu održavanja sednice obavestiti sve odbornike.

Opozicija: Postojala neophodna većina

Odbornici opozicionih stranaka ušli su u salu Skupštine posle otkazivanja sednice tražeći da se predsednica Skupštine vrati i održi sednicu, tvrdeći da imaju neophodnu većinu. Oni su ušli u salu i pred novinarima se prebrojavali kako bi dokazali da ih ima 40 što je dovoljno za većinu.

Predsednik novosadskog odbora Srpske napredne stranke Miloš Vučević je odbornike prozivao po imenu i prezimenu i pozvao Aleksandru Jerkov da se vrati i nastavi sednicu. Vučević je potom prislonio svoj mobilni telefon na mikrofon u sali, kako bi novinari preko zvučnika čuli da on zove Aleksandru Jerkov, ali se s druge strane čuo signal odbijanja poziva.

Na pitanje zbog čega odbornici opozicije nisu ranije ušli u salu, već su stajali ispred skupštinske zgrade, Vučević je rekao da u salu nisu ušli "iz principa", u znak protesta jer je Jerkov sednicu zakazala "45 minuta pre njenog održavanja". Ocenio je da je Jerkov prekršila Poslovnik o radu skupštine jer nije na vreme obavestila odbornike o održavanju vanredne sednice.

Sednica, na kojoj je trebalo da se raspravlja o smeni aktuelnog gradonačelnika Igora Pavličića i članova Gradskog veća, bila je zakazana za 15 časova, ali je odložena zbog nedostatka kvoruma. Predsednica Skupštine grada zakazala je sednicu posle inicijative 34 odbornika za smenu gradskih čelnika, koji su taj zahtev predali u utorak. Sazivanje sednice zatražile su odborničke grupe "Pokrenimo NS - Tomislav Nikolić" koju predvodi SNS, "Svi za NS" koju čine odbornici SPO i Romske demokratske stranke, "Novi Sad odmah" čiji su članovi odbornici grupe građana Dveri NS i grupe građana NOPO, kao i DSS.

Pavličić: SNS kriva što sednice nije bilo

Gradonačelnik Igor Pavličić nakon svega je poručio da će nastaviti da radi svoj posao i da se skupštinska većina menja na sednicama Skupštine. On je optužio glavnu opozicionu stranku, SNS, da je odgovorna što sazvana sednica nije održana.

Pavličić je kazao da grad kao što je Novi Sad nije zaslužio da se, kako je rekao, na ovaj način igra sa njegovim interesima i interesima njegovih građana. On je naglasio da zbog toga trpe investicije i svi započeti poslovi jer je, kako je kazao, u ovakvoj situaciji teško bilo šta raditi. "Ja sam kao gradonačelnik došao na sednicu Skupštine da bih video da li postoji nova većina i da bih joj, ako je ima, čestitao", rekao je on.

Upitan kako će funkconisti gradska vlast, kada vladajuća koalicija očigledno nema većinu, Pavličić je rekao da se većina "dobija i gubi" na sednici Skupštine grada. "Krajem juna oformljena je gradska većina i formirana vlast u Novom Sadu. Sve dok se ta većina ne promeni na sednici Skupštine mi imamo obavezu da vodimo računa o gradu", rekao je Pavličić.

Ružić: SPS će podržati smenu Pavličića

Predsednik Izvršnog odbora Socijalističke partije Srbije Branko Ružić rekao je danas da će ta stranka podržati smenu gradonačelnika Igora Pavličića.

"Stvoreni su uslovi da uz podršku SPS-a dođe do prekomponovanja vlasti u Novom Sadu", rekao je Ružić.

Komentari 116

  • Klajn

    01.09.2012 10:49
    @mirko - sramota
    Volim ove nepismene sto komentarisu. Tebi je Jerkov musko? Vidim da si napisao g. Jerkov, sto bi trebalo da znaci gospodin Jerkov.
  • mirko

    31.08.2012 14:16
    sramota
    Када би имали образа г.Павличић и г.Јерков, би дали оставке, јер одуговлачење не води ничему.Прихватите пораз и пустите већину да ради.
    Грађани трпе ваше игре...
  • Andrija Šrek

    30.08.2012 13:30
    ...
    I vi ćete stvarno glasati na nekim sledećim izborima?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

U utorak jaka košava

Posle nestabilnog vremena u toku noći, u ponedeljak će, uz promenljivu oblačnost, padavine biti manje verovatne.