Advokat odveo "Čistoću" u blokadu, a izgubio sve slučajeve

Stvarni razlog za blokadu računa i finansijske probleme novosadske "Čistoće" leži, između ostalog u činjenici da je poznati advokat Dragan Gojković, zbog neisplaćenih usluga, povukao menice u vrednosti od 9 miliona dinara, saznaje Radio 021.
Stvarni razlog za blokadu računa i finansijske probleme novosadske "Čistoće" leži, između ostalog u činjenici da je poznati advokat Dragan Gojković, zbog neisplaćenih usluga, povukao menice u vrednosti od 9 miliona dinara, saznaje Radio 021.

Naime, brat bivše gradonačelnice Maje Gojković dobio je ekskluzivni ugovor da brani "Čistoću", ali je ovaj novosadski advokat sve do jednog slučaja tužbi zbog ujeda pasa lutalica na sudu izgubio. Pomoćnik direktora ovog javnog preduzeća Srboljub Bubnjević kaže za 021 da firma nije želela da mu isplati honorar zbog katastrofalnog rezultata, ali je Gojković povukao menice i firmu odveo u blokadu.

"Na ime prinudne naplate za usluge advokatske kancelarije "Gojković" ukupno smo isplatili blizu 9 miliona dinara. U jednom momentu je blokada računa bila na 7 miliona, što je moralo biti isplaćeno odjednom, dok je nakon toga bilo još dve blokade od po 900.000 dinara. Pritom, Gojković je sve slučajeve gde je trebao da brani naše preduzeće izgubio", priznaje pomoćnik direktora "Čistoće".

Bubnjević dodaje da je Gojkoviću isplaćen svaki dinar koji je potraživao, ali će nakon ovog fijaska preduzeće angažovati drugog advokata. Prema njegovim rečima, ugovor sa ovim advokatom nasleđe je prethodnog rukovodstva, koje je napravilo probleme sa likvidnošću zbog kojih su plate radnika bile pod znakom pitanja.

"S obzirom na rezultat, Gojković je sam sebe eliminisao iz dalje saradnje. Mi smo sa njim bezuspešno pokušavali da stupimo u kontakt i pokušamo barem sa reprogramom dugovanja, ali nismo uspeli", kaže Bubnjević za Novosadski informativni portal.

"Te sporove gube svi advokati"

Bivši direktor "Čistoće" Dalibor Novaković, koji je angažovao Gojkovića, kaže za 021 da je isplata odštetnih zahteva za ujede pasa lutalica problem koji nije ekskluzivan za Novi Sad.

"U principu, sporove za ujede pasa lutalica gube svi advokati. To je postao državni problem, prisutan u svim gradovima, jer, iako postoje slučajevi stvarnih ujeda, dobar deo njih su definitivno fingirani", navodi Novaković.

Bivši direktor dodaje da advokati, pored toga, ponekad uspeju da isposluju manji iznos koji firma treba da plati na ime odštete. "Na preduzeću je da pokuša da se maksimalno odbrani. Ima nekih sporova gde su advokati uspeli da smanje odštetne zahteve i sačuvaju koji dinar preduzeću, ali je i tih slučajeva, ipak vrlo malo", priznaje bivši direktor.

Novaković dodaje da je angažman advokata gubitak u startu, ali da je neophodan, jer preduzeće pokušava da deo gubitka po ovoj stavci nadoknadi od osiguravajućih društava. Prema njegovim rečima, ukoliko "Čistoća" ne bi angažovala branioca, osiguravajuća društva i policija bi pomislili kako samo rukovodstvo ima veze sa unosnim biznisom fingiranja ujeda.

Podsetimo, kada je račun "Čistoće" prvi put blokiran u aprilu, aktuelni direktor Dalibor Novaković je na naša pitanja šta se desilo, odgovorio kako problem leži u lošoj naplati. On tada nije napomenuo da dug prema advokatima zapravo čini polovinu sredstava kojima je blokiran račun preduzeća. (Miodrag Sovilj - miodrag@021.rs)

Satiričnu verziju ove vesti pogledajte u novoj epizodi Teleplova ''Psi protiv Čistoće''.

  • upućena

    31.08.2012 19:50
    štete
    Javna tajna je da su parnice protiv JP i JKP veoma unosne u smislu 100% naplate, pri čemu su dokazi u većini slučajeva fingirani - u tom vrzinom kolu su svi, od lekara na prijemnom urgentnog centra, lekara koji leče navodne povrede,privatnih lekara kod kojih se ide bez potrebe, advokata koji se obogaćuju radeći isključivo ovakve parnice, kvazi-svedoka - ili svedoka kojih nema, sudija koje sude na osnovu sudske prakse a ne prava itd. Da li vi mislite da je to jedino problem sa Čistoćom i psima? I ostala JP i JKP bukvalno grcaju u tužbama, dok Grad to ne zanima i prebacuje odgovornost upravo na njih. Da li vam je poznato da taj isti Grad kada izgubi parnicu za naknadu štete zbog ujeda psa (a jedini je tuženi) presude
    šalje na isplatu čistoći (koja nije učestvovala u postupku)? Trebalo bi radio 021 malo da ispita situaciju i u drugim JP i JKP kada su u pitanju naknade šteta i tužbe a posebno koliko je isplaćeno po tom osnovu.Verujte kada bi ste istražili ovu problematiku našlo bi se materijala za jedan pravi novosadski insajder.
  • Justicija

    31.08.2012 11:33
    PRAVO pitanje u ovoj slucaju je STA ce ADVOKATU MENICA!
    hvala kolega na ovoj pouci kako maznuti pare iz JKP
    Cuj advokatu JKP daje menicu smenso
    toga u struci NIKAD nije bilo
  • Jo

    31.08.2012 07:07
    rezultat
    "S obzirom na rezultat, Gojković je sam sebe eliminisao iz dalje saradnje.To sam i ja pokušao sa Čistoćom za moju firmu ali bez uspeha jer gle čuda advokata ima koliko hoćeš i to je tržište a drug srba je monopolista i njemu se mora platiti jer su braća žuti,crveni,zeleni,plavi svojevremeno digli dva prsta da čim otvoriš firmu kuca ti sat kod čistoće.Druga stvar vezana za rezultat je gola i prosta činjenica da je drug srba sto lisje a što čistoću sa platama,doprinosima,privilegijama koštao za svoj staž u knjižici bar dva puta više a koji je rezultat svega toga.E sad se postavlja pitanje ko će vas bulumentu partijskih gol.....ana eliminisati iz tih javnih preduzeća.Pošto vas iz žute podmornice dobro poznajem do sutra bi mogao pisati spisak ko je.kad je,koga je uvalio u JP po gradu a gde je rezultat

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti