Znate li šta je danas?

Danas se širom Evrope, pa i u Srbiji, obeležava Dan pobede nad fašizmom. Međutim, uprkos priređenim kulturnim dešavanjima, najveći deo Novosađana sa kojima smo razgovarali ne zna značaj današnjeg datuma.
Danas se širom Evrope, pa i u Srbiji, obeležava Dan pobede nad fašizmom. Međutim, uprkos priređenim kulturnim dešavanjima, najveći deo Novosađana sa kojima smo razgovarali ne zna značaj današnjeg datuma.

"Znam da je nešto državno, ali ne znam tačno šta"

"Neki praznik jeste, ali ne mogu da se setim koji"

"Deveti maj je Dan pobede, tada su Nemci potpisali kapitulaciju u Drugom svetskom ratu"

"To ono za Dan Evrope? Ne, ja to ne slavim - Božić i Uskrs su jedini praznici, ostalo ne postoji"

Oni koji znaju šta današnji datum predstavlja, u najvećem delu ga povezuju sa "Ritmom Evrope" koja se večeras održava.

Dan pobede nad fašizmom se obeležava 9. maja, kada je nacistička Nemačka kao glavni protagonista evropskog fašizma kapitulirala, podseća profesor istorije Milivoj Bešlin. U ime nacističke Nemačke kapitulaciju je 8. maja oko ponoći potpisao nemački feldmaršal Vilhelm Kajtel, da bi je sutradan ratifikovao sovjetski maršal Georgij Žukov.

Dan pobede nije isto što i Dan Evrope

Obeležavanje Dana pobede nad fašizmom treba razlikovati od Dana Evrope, iako nije slučajnost što su se oba događaja desila 9. maja. Bešlin navodi da je bitno da se Dan pobede ne komercijalizuje i ne relativizuje stalnom pričom da je to samo "Dan Evrope".

"Dan Evrope se obeležava otkako je 1950. godine Robert Šuman, ministar spoljnih poslova Francuske, predstavio svoj predlog o jedinstvenoj Evropi. Ovaj predlog je poznatiji kao Šumanova deklaracija i predstavlja preteču današnje Evropske unije – ali današnji datum je pre svega Dan pobede nad fašizmom, pa tek onda Dan Evrope, jer je odabran kako bi upravo antifašizam bio spona svih evropskih država", upozorava ovaj istoričar.

Kako profesor Bešlin smatra, Dan pobede nad fašizmom treba da se obeležava ne samo zbog kulture sećanja na strašne žrtve Drugog svetskog rata, već i zbog činjenice da fašizam nikada do kraja nije poražen.

"Određene fašističke i ekstremno desničarske partije jačaju, zbog čega je potrebno podsećanje na dan kada je ujedinjena Evropa slomila ovu ideologiju", navodi on.

Prema Bešlinovim rečima, važno je istaći da je Sovjetski savez bio taj koji je slomio kičmu fašizmu, zbog čega je Rusija danas načisto sa svojom istorijom u 20. veku. Kada je u pitanju štura informisanost, doduše i opšta kultura građana, prof. Bešlin smatra da u tome veliku ulogu igraju mediji čija je dužnost da obaveste i podsete publiku na neke od najvažnijih događaja naše i svetske istorije. (L.Radlovački)

  • Srbijanac

    09.05.2013 19:29
    @Scotch Bonnet
    Skočko, pa nemoj tako, proganjaće te napaćene duše pobijenih i poklanih u Jasenovcu od Ustaške velikohrvatske ruke zbog takvog sprdanja sa ciframa...

    I ti se deklarišeš kao evropejac....

    Možemo oprostiti, ali ne smemo zaboraviti ni 1941 ni 1995...
  • Scotch Bonnet

    09.05.2013 15:46
    PatriJoCko frljanje ciframa

    700000 Srba!? Gde su ti dokazi? Koje to institucije tvrde da je to broj pobijenih?

    http://www.nezavisne.com/novosti/drustvo/Zarko-Puhovski-Zrtvama-rata-se-ne-smije-manipulisati-9747.html

    http://www.rs.boell.org/downloads/Staro_sajmiste_-_Jovan_Bajford_72_dpi.pdf

    PatriJoCki minusari navalite ali barem procitajte i naucite nesto iz postavljenih linkova.
  • Srbijanac

    09.05.2013 14:15
    @ - @
    Prvo, nađi neki pristojni pseudonim.

    Drugo, gde si u mom komentaru pročitao nešto o Četnicima??? Četnici u Šumadiji su mnogo zla naneli baš srpskom narodu, isto kao i komunisti. Za Srbe je to bio bratoubilački rat! I Srbi ne bi trebalo da se ponose time.

    Ali, ništa na ovim prostorima ne može da se uporedi sa streljanjem dece u Kragujevcu, sa zverstvima nad Srbima i Jevrejima u Jasenovcu...

    A ti i takvi razni "razumni", licitirate brojkama, pokušavajući kao Njofra da minimizirate srpske žrtve... Na žalost, samo u Jasenovcu je ubijeno preko 700.000 Srba! Nema bitne razlike između nekadašnje Nemačke i NDH, obe su bile bolesno fašističke!!!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

FOTO: Ovako će izgledati crkva kod Štranda

To što ni regulacioni plan nije usvojen, ni zemljište prodato Srpskoj pravoslavnoj crkvi ne sprečava krugove bliske Eparhiji bačkoj da dele fotografije projekta crkve kod okretnice Štranda.