Bolje se uči uz pomoć starijih učenika

Učenici nižih razreda osnovnih škola u Novom Sadu kojima stariji đaci pomažu u učenju, beleže bolje rezultate u savladavanju gradiva.

Učenici nižih razreda osnovnih škola u Novom Sadu kojima stariji đaci pomažu u učenju, beleže bolje rezultate u savladavanju gradiva. Skoro svi ispitani đaci Osnovne škole "Ivan Gundulić" navode pozitivne emocije kada je reč o učenju sa učenicima viših razreda, a 30 odsto njih kaže da je popravilo ocene ili da brže završava domaće zadatke.

Projekat uvođenja volonterskog rada u školama, čiji je nosilac novosadski Centar "Srce", sprovodi se već drugu  godinu u desetak škola, mahom s područja Novog Sada. Pozitivne efekte programa, čiju okosnicu čini pomoć učenicima nižih razreda u učenju, primećen je, osim u Osnovnoj školi "Ivan Gundulić" i u drugim školama koje učestvuju u ovom projektu. Osim dobre organizacije, tome najviše doprinosi činjenica da podrška dolazi od nešto starijih učenika, a ne kao što je uobičajeno od učitelja i nastavnika.

Nema negtivnih reakcija

Kooridnatorka projekta u Osnovnoj školi "Miloš Crnjanski", Marina Joksimović, kaže za Radio 021 da su se u toj školi najviše posvetili razvijanju tehnika čitanja kod prvaka. "Treba vremena zato što je reč o deci kojima je čitanje najteže išlo u prvom razredu. Mi smo se uglavnom sastajali jednom nedeljno, što nije baš dovoljno, ali se napredak pokazao za nekoliko meseci", kaže Marina Joksimović.

Da bi radili na pružanju pomoći, stariji učenici moraju imati dobre ocene, kao i saglasnost roditelja da svoje slobodno vreme tome posvete. Oni koji su uključeni u realizaciju projekta kažu da im se najviše dopada to što su svojim radom pomogli drugima, a među anketiranima nema onih koji nisu zainteresovani za nastavak ove vrste rada u narednoj školskoj godini.

Nosilac ovog projetka je novosadski Centar "Srce", partner je Društvo učitelja Novog Sada, a njegovu realizaciju podržava američka ambasada u Beogradu.

Marija Bjelopetrović iz kancelarije za medije i kulturu ove ambasade, kaže da su se na podršku odlučili kako zbog plemenitosti projekta, tako i zbog niske razvijenosti volonterskog rada u Srbiji. Ona dodaje da će američka ambasada nastaviti s podrškom ovom, ali i drugim projektima kod nas, koji doprinose razvijanju volonterskog rada. (Dejan Stojičić)

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti