Novosadski studenti na stranim univerzitetima

Putem međunarodnog programa razmene studenata Campus Europae, dvanaest akademaca Univerziteta u Novom Sadu provešće narednu školsku godinu na nekom od 18 evropskih univerziteta.

Putem međunarodnog programa razmene studenata Campus Europae, dvanaest akademaca Univerziteta u Novom Sadu provešće narednu školsku godinu na nekom od 18 evropskih univerziteta.

Među njima je i Maja Starčević studenkinja medicinske fizike na Prirodno matematičkom fakultetu, koja će boraviti u Portugalu.

"Ja odlazim sa ciljem da tamo što više naučim, da bi se vratila ovde i da bi pokušali ovde nešto da uradimo. Ta oblast  je veoma bitna, u svetu je jedno od najtraženijih zanimanja, dok kod nas ljudi koji završe medicinsku fiziku završe na birou" priča Maja. Pored nje na evropskim univerzitetima u Nemačkoj, Italiji i Španiji dva semestra će provesti i najbolji studenti sa Medicinskog, Pravnog i Fakulteta tehničkih nauka.

Studijski boravak sufinansiraće pokrajinski Sekretarijat za nauku i tehnološki razvoj sa oko tri i po miliona dinara. Predsednik Vlade Vojvodine Bojan Pajtić kaže da se na ovaj način podržavaju budući stručnjaci koji će u našu zemlju doneti nova znanja. "Dobijamo jednu novu generaciju studenata koja će i te kako biti upoznata sa evropskim vrednostima i standardima i koja će doneti nova znanja i tehnologije, odnosno značiti značajnu podršku daljem razvoju našeg društva"  istakao je Pajtić.

U narednom periodu pokrajinska vlada finansiraće i povratak deset mladih istraživača koji su otišli iz zemlje. Biće im obezbeđena radna mesta na dve godine, a moći će da rade i na projektima za koje su se osposobili u inostranstvu.

Broj mladih stručnjaka koji su prethodnih godina otišli iz zemlje dva puta je veći od broja onih koji se vrate.

  • B

    17.05.2010 03:08
    Idite tamo
    Idite tamo,sunce našeg neba
    Neće vas grejat' k'o što ovo grije
    Slatki su tamo zalogaji hleba
    Gde korupcije nema i gde naših političara nije...

    Radostan sam jer sam juče čuo da je moj drugar sa studija, koga su profesori zavrtali godinama i nisu mu dali da napreduje, otišao u Ameriku, doktorirao, zaposlio se... Još jedan se spasao ove zemlje!
  • Guca

    14.05.2010 08:07
    baš sam se isprljao...
    Može i prof. dr Dragoslav malo u inostranstvo i on se čovek oseća mlad.Ali ima vremena, sezona godišnjih tek počinje.Prvo da pošalje mlade fizičare i objavi demagogiju u javnosti pa će onda imati pokriće da namiri i sebe, a od nauke, reforme visokog obrazovanja itd...samo pomenuta demagogija.Vrhunac bezobrazluka je bila nagrada koja nosi ime časnog pokojnog premijera. Pitajte studente fizike šta misle o tome!
  • Jova

    13.05.2010 17:23
    Mlad, mladji, najmladji
    Da li i premijer Pajtic spada u mlade naucnike, s obzirom da je skoro doktorirao? Ne salim se. Na zapadu "akademski sat kuca" od momenta doktorata a ne od momenta rodjenja.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti