Zgrada Rektorata konačno otvorena

Zgrada Rektorata Univerziteta u Novom Sadu u ulici Zorana Đinđića otvorena je danas, nakon 17 godina čekanja.
Zgrada Rektorata Univerziteta u Novom Sadu u ulici Zorana Đinđića otvorena je danas, nakon 17 godina čekanja.


Prema rečima rektora Miroslava Veskovića, zgrada simbolizuje zajednički projekat pokrajinske administracije, republičke administracije i fondova Evropske unije.

"Preko pedeset godina je bilo potrebno za ovaj naš krov nad glavom. Od osnivanja Univerziteta do danas 16 rektorskih timova vredno je radilo i sanjalo o ovom danu. Rezultat rada svih njih je ovaj prostor koji sa ponosom otvaramo", rekao je Vesković.

Prema njegovim rečima, ovim projektom Novi Sad je dobio jedan novi, reprezentativni prostor koji će postati važan centar nauke i umetnosti, a prvi koji će koristiti zgradu Rektorata biće studentski parlament. Vesković kaže da ima simbolike u činjenici da se u vreme velike ekonomske krize otvara centralna zgrada Univerziteta, jer nema napretka bez ulaganja u nauku i obrazovane ljude.

Predsednik Vlade Vojvodine Bojan Pajtić kaže da je ovo istorijski trenutak za nauku, a da nauka nije trošak, već ulaganje u znanje, a samim tim i u budućnost.

"Ovo je zrada Rektorata, ali ona je i mnogo više od toga. Zgrada u kojoj će se nalaziti centralna biblioteka Univerziteta, centralni računarski sistem, Agencija za ravnomerni regionalni razvoj Vojvodine. Ovo je zdanje iz kojeg će se upravljati međunarodnim projektima u oblati nauke i prosvete", rekao je Pajtić i zvanično otvorio Rektorat. Otvaranju je prisustvovao i novi ministar prosvete Tomislav Jovanović.

Radovi su počeli još 1995. godine, ali je nedovršeni objekat 15 godina bio napušten i dobar deo tog vremena predstavljao ruglo grada. Radovi su nastavljeni u aprilu 2011. godine.

Zgrada ima 4.300 kvadrata, obuhvata suteren, prizemlje, tri sprata, kao i garaže i dvonamensko sklonište. U njoj se nalaze amfiteatar, višefunkcionalna sala, univerzitetski klub, centralna biblioteka, Centar za informacione tehnologije, prostorije za rad univerzitetskih službi i kabineti rektorata.

Jedan sprat koristiće Vlada Vojvodine za rad različitih agencija, službi i servisa od zajedničkog interesa za razvoj nauke, obrazovanja i međunarodne saradnje u ovim oblastima. (Suzana Stojićević)

  • 02.10.2013 00:02
    Citam ove negativne komentare i ne mogu da se nacudim ljudskoj zlobi. Sada vam je i univerzitet koji je iskolovao tolike ljude,kriv kad nam creva krce? Kako da ni jednom niste spomenuli miloseviceve vlasti koje su napravile ovu nesrecnu zgradu i onda je ostavile da stoji ko smetliste?
    A svi strucnjaci-tu neko kaze sto ne otvarate fabrike...kad budes znao koliko kosta samo jedna fabrika,masine,vozni park,repromaterijal,plate zaposlenih i pronalazenje trzista-ta nepoznata rec u doba socijalizma,e onda se javi za raspravu. Industrija iz doba sedamdesetih sa "gigantima"se nece ponoviti vise nikad,jer jednostavno nema odakle.
  • -

    01.10.2013 09:53
    -
    nauka koju mi imamo i jeste samo trosak
  • Minealis

    01.10.2013 07:42
    @Vasa
    Vaso, majku mu, daj ubaci bar neki znak interpunkcije osim tog skromnog ali zalutalog zareza. :)

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti