Sat na Tvrđavi ponovo radi

Simbol Novog Sada, sat na Petrovaradinskoj tvrđavi, ponovo će proraditi danas u podne.

Simbol Novog Sada, sat na Petrovaradinskoj tvrđavi, ponovo će proraditi danas u podne.

Rekonstrukcija sata koštala je 800.000 dinara, a platili su je organizatori "Tamburica festa" u saradnji sa stručnjacima iz Zavoda za zaštitu spomenika kulture.

"Obnova je obuhvatila popravku fasade, kazaljki, zamenu šalukatri, pozlatu delova vetrokaza i čišćenje unutrašnjosti mehanizma", kaže direktor "Tamburica festa" Jovan Pejčić.

Kula sa satom na gornjem bastionu svetog Luja posebno je zanimljiv jer velike kazaljke pokazuju sate a male minute. Stara kula sa satom je obnovljena polovinom 18. veka da bi je zamenila sadašnja.

Sat kasni kada je hladno a žuri kada je vrućina pa ga zovu i "pijani sat". Prečnih satnih krugova iznosi preko dva metra, a unutra su tri kule od 76 kilograma. Petrovaradinci su tokom 18. veka plaćali komunalni doprinos, "satarinu".

  • 12.11.2013 21:10
    Osam tamburaša ...
    Svaka čast, organizatorima ovog festivala.
    Kamo sreće da je više ovakvih ljudi...
  • hm

    12.11.2013 18:24
    orinoko
    bolje da ste te pare koje ste dali za popravku sata usmerili socijalno ugrozenim gradjanima,kojih je sve vise u nasem novom sadu.toliko koliko ova vlast brine o najugrozenijima
  • Milan

    12.11.2013 17:04
    Nije katedrala nego parohijska crkva Ime Marijino. Katedrala je u Subotici.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti