Događaji koji su obeležili 2013. u Novom Sadu

Desničarska kulturna politika, korupcija, politički i obračuni obračuni, maloletničko nasilje, kao i sportski uspesi obeležili su godinu za nama u Novom Sadu.

Događaji za koje smatramo da će ostati u pamćenju iz 2013. uglavnom su vezani za društvene probleme, političke odluke i tragedije, koje ni ove godine nisu zaobišle vojvođansku prestonicu.

Kontroverzna kulturna politika u Novom Sadu ove godine bila je oličena u delovanju političke organizacije Treća Srbija. Od bojenja kulturne politike u nacionalne boje, štampanja albuma Slobodana Trkulje novcem poreskih obveznika, netransparentnog angažmana izvođača, podele novca iz budžeta za kulturu svojim članovima i povezanim licima, delovanje predstavnika Treće Srbije na polju kulture nije prestajalo da izaziva burne reakcije Novosađana.

Kulminacija svega navedenog desila se sredinom oktobra, kada je direktor Kulturnog centra Novog Sada Andrej Fajgelj odlučio da cenzuriše rad studentkinje Akademije umetnosti Danijele Tasić. On je tada naveo da nije mogao da dozvoli da se njen rad, koji je prikazivao razapetog čoveka bez lica, koji u rukama drži novčanice, pojavi pred Novosađanima. Kasnije se ispostavilo da je cenzura u KCNS zapravo bila Fajgeljev autogol, budući da je rad Danijele Tasić nakon spornog povlačenja videla cela Srbija, brojni umetnici su pokrenuli bojkot ove institucije, a on je u nacionalnim medijima označen kao cenzor.

Godina iza nas bila je obojena političkim obračunima i hapšenjima. Svakako najvažniji događaj koji se prošle godine zbio u Novom Sadu je hapšenje visokog funkcionera Demokratske stranke Borislava Novakovića, koji je lišen slobode zajedno sa investitorom Vojislavom Gajićem i biznismenom Petrom Matijevićem.

Oni se sumnjiče da su malverzacijama sa građevinskim zemljištem oštetili grad Novi Sad za oko 1,3 miliona evra. Njih trojica su u novembru pušteni iz pritvora, kada im je omogućeno da se brane sa slobode.

Veliku pažnju Novosađana izazvao je poziv na linč novosadskog kluba "Culture Exchange" u Novom Sadu, kada je rad ovog okupljališta biciklista postao "predmet interesovanja" ekstremista po društvenim mrežama.

Problem je nastao nakon teksta na jednom blogu u kojem se tvrdi da lokal služi za vrbovanje u sektu "Familija", koji je kasnije Savet za štampu osudio kao opasno kršenje novinarskog kodeksa.

Međutim, mnogi ultradesničari poverovali su u ovu priču, pa je članovima Culture Exchange-a stiglo na desetine pretećih mejlova, a jednom prilikom razbijeno je staklo na njihovom lokalu. Nakon toga, policija je odlučila da ne produži vizu većini članova ovog kluba, zbog čega su oni bili primorani da napuste Srbiju.

Proteklu godinu obeležila je i smrt kontroverznog novosadskog biznismena, hotelijera i predsednika FK Vojvodina Ratka Butorovića. On je u junu pronađen mrtav u svom hotelu "Park" u Novom Sadu, a obdukcijom je utvrđeno da je Butorović preminuo prirodnom smrću, usled srčanog udara.

Nakon njegove smrti, upravljanje FK Vojvodinom preuzeo je njegov sin Balša, međutim, to nije dugo potrajalo, pa je Butorovića mlađeg u predsedničkoj fotelji zamenio biznismen Milenko Jokić.

Maloletničko nasilje tema je koja je svako malo isplivavala kao akutni problem Novog Sada. Nakon slučajeva maloletničkih razbojničkih bandi, devetogodišnjaka koji napadaju nožem na ulici, prebijanja profesora zbog sumnje da je "pogrešnog" seksualnog opredeljenja, slučaj koji je ipak privukao najveću pažnju je sukob maloletnika u Ulici Miše Dimitrijevića.

U septembru su kamere sa okolnih zgrada snimile brutalnu tuču petoro maloletnika, koji su se međusobno sekli mačetama. Jedan od njih je teže povređen, ali je brzom reakcijom lekara operisan i zbrinut u Dečjoj bolnici. Policija je uhapsila samo jednog od nasilnika, navodeći da je u pitanju sukob maloletnih huligana.

Sportski uspesi pojedinaca i sportskih kolektiva, pak, izmamili su osmehe Novosađana. Naravno, u prvom planu nalaze se medalje novosadskih atletičara Ivane Španović i Mihaila Dudaša, koji su se bronzama okitili na Svetskom, odnosno Evropskom prvenstvu.

Međutim, obraz grada osvetlali su i predstavnici ekipnih sportova, pre svih rukometaši Vojvodine, koji su u maju postali prvaci Srbije, prekinuvši tako dominaciju Partizana. Nade su polagane i u fudbalere Vojvodine, koji su imali veliku šansu da osvoje Kup Srbije, trofej koga nema u klupskim vitrinama, ali su u kontroverznoj utakmici poraženi od Jagodine.

I još:

Srpska pravoslavna crkva zatvorila je, pa srušila legendarnu koviljsku čardu "Na kraj sveta".

Troje studenata Novosadskog univerziteta stradalo je u saobraćajnoj nesreći u SAD, Vladan Jovanović je poginuo, Dušan Travica je teško povređen i još je na lečenju u Minesoti, dok je Goran Šišarica pušten na kućno lečenje.

U Ulici Laze Telečkog ubijen je policajac Aleksandar Simić, koji je tamo radio kao pripadnik privatnog obezbeđenja. Ubio ga je kolega kada je slučajno opalio pištolj.

Ustavni sud Srbije osporio je pojedine odredbe Statuta Vojvodine.

Filip Vilotijević, osumnjičen je zajedno sa sa Vukašinom Cmiljanićem za ubistvo u jednom brogradskom klubu. Uhapšeni su na Kosovu i izručeni Srbiji.

Temerinac Gabor Varga (21) i Goran Lončar (29) iz Beočina poginuli su u teškoj saobraćajnoj nesreći na Mostu slobode, nakon što je Lončar svojim "audijem A4" vozeći iz pravca Novog Sada, iz nepoznatih razloga, velikom brzinom ušao u pogrešnu traku i direktno udario u Vargin "ford".

Odštetni zahtev koji grad Novi Sad treba da isplati ATP "Vojvodina" smanjen sa 1,3 milijarde na nešto više od 300 miliona dinara.

Pripadnici Radne grupe Uprave kriminalističke policije priveli su troje bivših čelnika Razvojne banke Vojvodine zbog sumnje da su odobravali kredite mimo zakona i važećih procedura te banke.

Skupština Srbije usvojila antipedofilski "Marijin zakon", čiji je inicijator Slobodan Jovanović iz Starih Ledinaca.

Podmetnuta je bomba pod službeni automobil direktora "Urbanizma" Tomislava Bokana.

Održan je "Aeromiting Novi Sad 2013", prvo organizovano nadmetanje pilota u gradu i veliki turistički potencijal za vojvođansku prestonicu.

  • Lotre

    03.01.2014 09:05
    @Ana Insajderka
    Ocigledno odavno nisi dobila nista insajd.
    A ovo lupetanje i neshvatanje sustine, automatski te svrstava u autsajderke. :D
    Vole te tvoji ''pametni'' presvuceni radikali, DDD, treca SS i vukovci.
  • 02.01.2014 20:04
    @Ana - Insajderka
    Pametnice u kojoj dimenziji ti živiš?
  • Ana

    02.01.2014 19:01
    Insajderka
    Trećevojvodinaši (DS i LSV) su prošlost, jer je narod video da su od zla oca i loše majke, pa ih sada kažnjava do bola.
    Sada sa smanjivanjem broja zaposlenih po javnom sektoru naći će se veći deo njih na ulici, jer su i poprimani kao nestručni i neškolovani na mesta koja im ni po jednom kriterijumu ne mogu pripadati.
    Pametni zamenjuju glupe, i to je sada realnost Novog Sada.
    Znam da vas to boli, ali s obzirom da su nam kola krenula 2008. godine nizbrdo, logično je da vi kao volovi niste mogli više ostati na brdu.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti