Teraju nespremnu decu u školu

U poslednje dve nedelje više od stotinu roditelja u Novom Sadu tražilo je odlaganje upisa njihove dece u školu, tvrdeći da sa šest i po godina emocionalno nisu zreli za to.

U poslednje dve nedelje više od stotinu roditelja u Novom Sadu tražilo je odlaganje upisa njihove dece u školu, tvrdeći da sa šest i po godina emocionalno nisu zreli za to.

Prema novom Zakonu o obrazovanju, sva deca rođena do 1. marta 2004. godine od jeseni moraju krenuti u prvi razred, što u školskoj upravi pravdaju time da je važno da deca budu deo obrazovnog sistema. Sa druge strane roditelji misle da je ovo način da se oslobode mesta u pretrpanim predškolskim ustanovama, a popune škole kojima nedostaju učenici.

Roditelji: Ne damo decu u školu

Jedan od roditelja čije dete ima šest i po godina i dobilo je potvrdu o odlaganju upisa u prvi razred, kaže da se Zakon sprovodi na štetu dece. "Ja sam odveo dete kod psihologa. On i pedagog su ga  istestirali i rekli su mi da on emocionalno nije spreman za školu, da bi prošle nedelje dobio poziv iz te iste škole, gde mi je taj isti psiholog rekao kako sad njih pritiskaju, i da ne kažem maltretiraju, kako su se uopšte usudili da daju potvrde odlaganje polaska u školu", priča on.

Ovaj roditelj tvrdi da u školama potvrde nerado izdaju zbog toga da bi se oslobodila mesta u vrtićima.

Školska uprava: Nema odlaganja upisa

Načelnik Školske uprave u Novom Sadu, Petar Viđikant, kaže da se odlaganja neće tolerisati bez obzira na to kakvi su zahtevi roditelja i da je za decu važno da budu deo školskog sistema. "Apsolutno je pravo roditelja da to komentarišu, ali će biti izuzetno teško ne upisati dete, izuzetno u nekim posebni zdravstvenim okolnostima, gde još pravilnik o takvom načinu komunikacije između zdravstvenih ustanova i socijalnog radnika nije preciziran, ali će biti za koji dan formulisan", uveren je on.

Viđikant naglašava da je jako važno da deca krenu u školu, jer ih je prošle godine van sistema ostalo preko 600, upravo zbog nedoslednosti u primeni Zakona.

Pedagozi: Dajte deci vremena za sazrevanje

Pedagoškinja Osnovne škole "Vasa Stajić" Snežana Prodanović kaže da se slaže sa tim da deci od šest i po godina treba dati još vremena. "Jesam za to da deca kojoj je potrebno odlaganje upisa prosto dobiju na vremenu da sazreju još godinu dana, jesam za to da im se odobri. Svima bi olakšali - i deci, roditeljima, učiteljima, svima"; smatra ona.

O tome da li deca ovog uzrasta jesu ili nisu zrela za polazak u školu odlučivaće i interresorna komisija, koja će biti formirana uskoro. Njen zadatak biće da utvrdi i koja deca imaju poteškoće da prate redovnu nastavu, pa će se sa njima raditi po posebnom, inkluzivnom programu.

Taj program podrazumevaće individualni način rada sa učenikom, za šta će se veliki broj učitelja obučavati tokom leta. (Vanja Đurić)

  • elvira

    07.12.2015 08:52
    sta da kazem,dvoje dece su mi krenula ranije u skolu,decaci,da nije lko nije,pogotovo mladji,on je 2005.februar,ide sa generacijom 2004,znaci tesko
  • Dada

    03.11.2012 14:26
    Škola
    Moje dete ima 7 godina ,krenuo je u prvi razred .Psiholog nam je rekao da je emocionalno nezreo a ja se pitam pa koji to muškarac nije emocionalno nezreo da li ima 7 ,17 ili 77 godina.Ja rekla pa vi vidite.
  • Dana

    24.09.2010 17:12
    zbogom detinjstvo
    Mozda u inostranstvu polaze sa 5 ili6 godina u skolu,ali se tamo prvih par godina igraju i uce kroz igru,a kod nas nije tako.Prvo treba izvrsiti reformu skolstva i rasteretiti gradivo,pa ih onda terati da sa 6.5 godina idu u skolu.Radim 12 godina u skoli. Previse dece je u odeljenju.Jedva uspevam da im ispredajem gradivo. U INOSTRANSTVU IH JE DUPLO MANJE U ODELJENJU. Kad nam ministar bude obezbedio takve uslove,mozemo razgovarati oranijem polasku u skolu.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

Novosadska parking balvan revolucija

Ponekad klizite ulicama i najmanje gledate na put pred vama. Nadate se, iščekujete, usporavate, kao da ćete zaskočiti prazan prostor. Vi ste lovac na slobodno parking mesto.