Postavljeni prvi merači temperature u Novom Sadu

Postavljanje prvog senzora za merenje temperature i vlažnosti vazduha počelo je danas na Limanu jedan, na uglu Fruškogorske i ulice Narodnog fronta.

Postavljanje prvog senzora za merenje temperature i vlažnosti vazduha počelo je danas na Limanu jedan, na uglu Fruškogorske i ulice Narodnog fronta.

Ovakvi senzori će pokazivati Novosađanima na licu mesta trenutnu temperaturu i vlažnost vazduha, ali će ti podaci takođe biti dostupni i na internetu kada se sistem u celosti osposobi. Tako će građani u svakom momentu moći da znaju kolika je temperatura ili vlažnost u bilo kojem delu grada.

"Planirano je da naš grad pokriva 27 ovakvih senzora. Prvi je postavljen danas,  još tri bi trebalo sutra, dok će preostalih 23 biti montirano do aprila. Ova mreža će biti na probnom radu do prvog juna kada bi trebalo da i zvanično počne sa radom i bude na usluzi Novosađanima", naveo je istraživač na projektu Stevan Savić.

Podaci na ovim senzorima biće korigovani na svakih deset minuta i time se obezbeđuje njihov preciznost. Postavljanje merila finansirano je u okviru IPA projekta, a jedna od najznačajnih stavki uslova finansiranja jeste da mreža mora da bude funkcionalna najmanje pet godina.

  • Novosađanin

    17.02.2014 19:42
    Policija Ćuti
    Možda ste primetili danas u emisiji Novosadske razlednice na prvom programu Televizije Vojvodine išla je vest u obliku teksta-kajrona, da je jedno vojno vozilo nepoznatog porekla na očigled 50-tak sugradjana pričinilo svojom bahatom vožnjom na Mišeluku značajnu materijalnu štetu, sva sreća bez posledica po građane. Policija o tome ćuti i ni jedna vest o tom događaju koji očigledno narušava bezbednost građana nije stigla do javnosti. Ali da pojasnim, policija je uz saradnju više patrola uspela da sustigne to vozilo na Paragovu, uhapsi vozača i još 3-4 aktera ovog dogadjaja (slučajno sam se zadesio na Paragovu pa sve video). Tačno je to da je vozilo vojnog porekla ali vojska sa tim nema nikave veze. Zna se i ime vozača i poreklo tog vozila i svu štetu koju su uz put napravili, i imena svih ostalih saučesnika ali uporno se ćuti. Pitanje za načelnika policije koga on u ovom slučaju štiti, kriminalce ili građane i dokle misli da ćuti o ovome
  • @- - -@- - - @Anonimus-opet j

    17.02.2014 11:41
    Predajem se
    Nekom pre udje metar u d..e nego centimetar u glavu.
  • 17.02.2014 11:11
    Trebalo bi da se ugrade i neka merila koja mere količinu štetnih materija u vazuhu iz rafinerije, jer malo-malo pa se vazduhom odatle širi nesnosan i štetan smrad. Zašto to niko ne kontroliše, niko se više ne oglašava povodom ovoga, da li samo da se ne zamerimo braći Rusima? Bitno je jedino da se ćuti, makar se trovao sopstveni narod!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti