Dekan FTN-a pokušava da bude nesmenjiv!?

Dekan FTN-a Rade Doroslovački predložio je izmene Statuta tog fakulteta koje praktično vode ka tome da ne može da bude smenjen.

Doroslovački je za dekana izabran 1. oktobra 2012, na mandat od tri godine, a sada pokušava sebi na vreme da osigura još jedan mandat koji mu ističe u oktobru 2015. godine.

Naime, dekan ovog fakulteta je predložio izmene Statuta tako da Savet FTN-a razrešava dekana isključivo na predlog Nastavno-naučnog veća, kojim predsedava upravo on. Dodatna nejasnoća je i to što, na primer, Savet treba da razmatra finansijske izveštaje, a s druge strane ne može da smeni dekana bez Nastavno-naučnog veća, koje nema nikakve ingerencije za poslovanje FTN-a, navodi za Radio 021 izvor sa fakulteta.

Pokušaj uvođenja principa nesmenjivosti se vidi u članu 54, članu 59 i članu 60 novog Statuta. U članu 54 jasno se vidi da je izbrisano da Savet može da razreši dekana na predlog tog tela, čime je Savet praktično razvlašćen, a ingerencije za smenjivanje su prenete na Nastavno-naučno veće. Stoga ispada da je sada jedini način za razrešenje dekana da to predloži Nastavno-naučno veće, kojim predsedava dekan, dok je u starom Statutu to bila jedna od alternativa, kazao je izvor, koji nije želeo da mu se spominje ime jer se plaši otkaza.

Studenti i profesori traže smenu dekana

Zamenik pokrajinskog sekretara za nauku i tehnološki razvoj Goran Stojanović za 021 objašnjava da situacija sa promenama Statuta FTN-a, koji je već na sajtu fakulteta iako još nije usvojen, nije konačna, i da je pokrajinski sekretarijat za nauku već preduzeo mere kako bi se utvrdile eventualne nepravilnosti: "Poslednji korak je da to usvoji Senat Univerziteta i do tog koraka još nije došlo. Naša prosvetna inspekcija je trenutno na Fakultetu tehničkih nauka i napraviće nalog mera, tako da tek posle toga možemo dalje da razgovaramo".

Grupa studenata i profesora FTN-a poslala je saopštenje u kome tvrde da pomenuta situacija, kao i još mnoge druge "potresaju Fakultet tehničkih nauka i prete da potpuno parališu rad jedne od najznačajnih naučnih i obrazovnih institucija u Srbiji". U saopšenju takođe stoji da ova naučna i obrazovna ustanova sa hiljadu zaposlenih i preko 11.000 studenata "zaslužuje da se Savet hitno sastane i smeni dekana koji preti da uništi ovu instituciju ali i da pokrene postupak za utvrđivanje njegove krivične odgovornosti za falsifikovanje, zloupotrebu položaja i narušavanje ugleda fakulteta, kao i prestupa koje je Ministarstvo uočilo, a nije procesuiralo".

Teme

ftn
  • PartyMaker

    08.04.2014 22:58
    Gde sam ja došao
    Kada sam upisivao fakultet, namamili su nas kao da je na FTN-u med i mleko. Ovo je strašno, bar što se gradjevine tiče. Tri godine konstantnog bubanja i teoretisanja a ni jednog dana provedenog u nekoj gradjevinskoj firmi ili na gradilištu. "Sutra" kad završim ovo moraću sve iz početka, koliko ja vidim.
  • matori

    08.04.2014 06:03
    matori sa FTN
    Da sada ne pisem o studijama u 70' kada je studiranje bilo kako da se izrazim nesto sto su samo mogli najbolji djaci I jako vredni djaci a ne deca ciji roditelji mogu da odrese kesu. Ja sam iskreno bio iz porodice gde su oba roditelja zavrsila fakultete, polagao sam I padao na ispitima I dan danas mogu da se setim prof Sikoparija, Culum, Djukic, Stanojevic, etc malo sam omatorio pa cu se kasnije verovatno setiti I nekih drugih profesora. Secam se kada je Cosic bio dekan, ja sam vec tada dugo radio. E sada nije mi jasno zasto na FTN ima toliko smerova a to onda podrazumeva I mnogo sefova katedri itd..
    Ne mogu da dam nikakvo misljenje o ovom dekanu samo znam jedno da je sve otislo u... Niti su studije ozbiljne kako su nekada bile, niti su profesori strogi kao sto su nekada bili, a nisu ni cenjeni kao sto su nekada bili, ali tako je kako je.Kada se samo setim kako sam skapavao da prvo polozim pismeni iz mehanike fluida pa onda usmeni, ma sta da tu sada pisem, ko je nekada studirao zna o cemu pisem. Ovaj dekan ili onaj mislim da nema razlike dok se ne podvuce crta I krene na ozbiljno skolstvo. Sve ovo je samo bacanje prasine u oci.
  • Rektor

    08.04.2014 06:01
    @Anonimus
    Anonimuse, pa ti si kao margarin Dijamant, u sve se mesas. Koja god tema bila ti sve znas i sve komentarises.Kako to da i na Univerzitetu bas sve znas, tj. za cije interese se zalazes i koga zastupas? Stitis neradnike i radis protiv skolstva i napretka ove zemlje! Sramota!!!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

Da li će Novosađani slušati Beograd?

Po prvi put od 2016. godine deluje da je opozicija u Novom Sadu koliko-toliko na nogama. Nije sjajno, ali je rezultat koji bi prodrmao aktuelnu vlast bio na vidiku.