Urgentni centar nema dovoljno lekara i sestara

Lekara i sestara u Urgentnom nema dovoljno - zbog odluke Ministarstva zdravlja o zabrani zapošljavanja u medicinskim institucijama, tvrdi upravnica Urgentnog centra Kliničkog centra Vojvodine Vesna Pajtić.
Lekara i sestara u Urgentnom nema dovoljno - zbog odluke Ministarstva zdravlja o zabrani zapošljavanja u medicinskim institucijama, tvrdi upravnica Urgentnog centra Kliničkog centra Vojvodine Vesna Pajtić.

"Nedostaje nam 14 anesteziologa, nedostaju nam i hirurzi opšte prakse, ortopedi, specijalisti interne medicine, specijalisti neurologije, radiologije, specijalisti za brzu dijagnostiku. Fale nam laboranti, medicinske sestre i nemedicinsko osoblje, koje je takođe važno za vitalno funkcionisanje", kaže Vesna Pajtić.

U Pokrajinskom sekretarijatu za zdravstvo potvrđeno nam je da je manjak kadrova jedan od glavnih razloga što dolazi do zagušenja u Urgentnom centru. "Kadrovski plan Ministarstva zdravlja za 2014. godinu još uvek nije usvojen, a to je preduslov za zapošljavanje novih zdravstvenih radnika, bilo da se radi o lekarima, ili o medicinskim tehničarima", kaže dr Danijela Baričak Stanković, pomoćnica pokrajinskog sekretara za zdravstvo.

Pored manjka kadrova, gužve se stvaraju i zbog toga što pacijenti dolaze u Urgentni centar zbog povreda i bolesti koje bi trebalo lečiti u primarnoj zdravstvenoj zaštiti, često i bez prethodne posete lekaru opšte prakse. Oni neće biti odbijeni, ali će od težine njihove povrede zavisiti koliko će čekati na intervencije.

Urgentni centar počeo je sa radom pre gotovo četiri godine. U toj zdravstvenoj ustanovi lekari mesečno pregledaju 9.000 pacijenata, 70 odsto njih zbrinu ambulantno i šalju na kućno lečenje, a 30 odsto ostaje na lečenju u toj zdravstvenoj ustanovi, ili se upućuje na odgovarajuće klinike Kliničkog centra Vojvodine.

  • Boris

    29.05.2014 18:02
    Delimicno tacno
    Ovde iznete cinjenice su samo delimicno tacne.PRIMARNA ZDRAVSTVENA ZASTITATJ DOM ZDRAVLJA NE FUNKCIONISE.Hitna radi pod velikim pritiskom,kao i urgentni centar.Zato sto se tu lece i hitni i svi oni koje "SISTEM NE PREPOZNAJE".Pacijenti se iznova vracaju na opstu praxu i tako unedogled.Upute,recepte.zakazivanje,prevoz,opet radi samo izabrani lekar,ostali nemaju pravo na to.Jadni oni koji su bolesni.Odmah posle njih oni koji rade u zdravstvu i na kojima se svi istresaju.
  • marina

    29.05.2014 13:48
    ne daj Bože nikom
    Tamo se sestre šećkaju hodnikom kao da su na modnoj pisti,ne bi im palo na pamet da pogledaju nekog pacijenta kome nije dobro,dok ne dođe na red kod lekara.A jednom kad sam čekala sa velikom posekotinom na ruci,izašao neki klinac u belom sa kafom u ruci,pomislila sam da je medicinski brat,čekala sam skoro pola sata,da bi na kraju taj isti došao i ušivao mi ruku.Prošao je ladno pored mene nije ni pogledao da vidi jel urgentno,nego ode on na svoju pauzu.....pa nije ni čudo da im treba obezbeđenje.
  • sladjana

    29.05.2014 12:01
    volonteri
    Imate srece,rade vam volonteri godinama

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

Da li će Novosađani slušati Beograd?

Po prvi put od 2016. godine deluje da je opozicija u Novom Sadu koliko-toliko na nogama. Nije sjajno, ali je rezultat koji bi prodrmao aktuelnu vlast bio na vidiku.