Raste broj obolelih od virusnog meningitisa

Broj dece obolele od virusnog meningitisa raste, do sada je dijagnostikovano 20 slučajeva na Klinici za infektivne bolesti.

Broj dece obolele od virusnog meningitisa  raste, do sada je dijagnostikovano 20 slučajeva na Klinici za infektivne bolesti. U bolnici trenutno leži devetoro dece i nijedno nije životno ugroženo.

U toku je i epidemiološko ispitivanje članova njihovih porodica, ali za sada ništa ne ukazuje da su slučajevi međusobno povezani. Još uvek se ne može sa sigurnošću reći da li je u pitanju epidemija.

U novosadskom Domu zdravlja dijagnostikovano je do sada šest slučajeva virusnog meningitisa, kaže za Radio 021 načelnica Službe za zdravstvenu zaštitu dece dr Slavica Malešević. Prema njenim rečima, virusni meningitis čest je u vreme letnjih vrućina kada deca idu na bazene i na Dunav.

"Naročito u vreme izlivanja Dunava i na visokim temperaturama treba voditi računa o higijeni dece, jer se virus meningitisa prenosi kapljično i dodirom, a u tom periodu deca su često na igralištima jedna blizu drugih", kaže dr Malešević.

Simptomi koji se mogu javiti su visoka temperatura, crvene oči, osetljivost na svetlo, ukočen vrat. Ponekad je kod virusnog meningitisa prisutan i sekret iz nosa, povraćanje i glavobolja.

Roditelji bi trebalo da odmah odvedu dete lekaru, koji upućuje dete na Infektivnu kliniku. Teži oblici leče se bolnički, a lakši u kućni uslovima.

  • Rebarbara

    21.06.2010 07:19
    Tajna veza
    Nemojte deci davati slatko: 1 sladoled obori imuni sistem na 5% (između ostalog, kako u patofiziologiji, dobar izvor je i knjiga: Dr Nil Nidli: Zakon zdravlja i izlečenja)

    Slatko je svaki visokorafinirani ugljeni hidrat: šećer, skrob...

    Nemojte deci davati neprovereno voće i povrće, koje jeste lepo na tezgama, ali je ošpricano organofosfatima: pesticidima, jer je tako naizgled zdravo, a u stvari je otrovno i napada meningijalne opne, kožu, sluznice (u rodu sa bojnim otrovima, Iperitom, Luizitom...)

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti