Manje novca za komunalna preduzeća

Rebalansom budžeta grada, koji je glavna tema današnje sednice Skupštine grada, subvencije većini javnih komunalnih preduzeća biće smanjene za 25 odsto.

Rebalansom budžeta grada, koji je glavna tema današnje sednice Skupštine grada, subvencije većini javnih komunalnih preduzeća biće smanjene za 25 odsto.

Na sednici Skupštine grada, raspravljaće se o rebalansu budžeta, kao i o izmenama investicija javnih komunalnih preduzeća, ustanova kulture i zdravstvenih ustanova. Do rebalansa je došlo zbog smanjenog priliva novca u gradski budžet ove godine, koji je za 30 odsto manji od planiranog, kao i da bi se rasporedio prošlogodišnji suficit od 911 miliona dinara.

Rebalans smanjuje listu čekanja za vrtiće

Prilikom rebalansa, budžet neće biti smanjen upravama za obrazovanje, zdravstvo, kulturu i socijalnu zaštitu, a neke od njih će imati i dodatne prihode. Međutim, subvencije javnim komunalnim preduzećima biće smanjene za 25 odsto.

Član Gradskog veća za finansije, Živko Makarić, kaže za Radio 021 da je izvesno da će deo novca od suficita otići i za upis dodatnog broja dece u vrtiće "Radosnog detinjstva". "Tu je novac odvojen, mi čekamo završetak radova na proširenju i nadogradnji. Kada se izvrši tehnički prijem tih objekata, moramo se obratiti republičkom ministarstvu finansija kako bi nam odobrili povećanje broja zaposlenih", rekao je on.

"Radosnom detinjstvu" će biti dodeljeno dodatnih 40 miliona dinara. Kako za Radio 021 kaže direktor ove ustanove, Borislav Samardžić, rebalans predviđa upis 700 dece, kao i zapošljavanje 120 novih radnika.

Rebalans ne pogađa "Parking servis" i "Vodovod"

S druge strane, za pojedina javna komunalna preduzeća najavljeno je smanjenje subvencija iz gradske kase za 25 odsto. U "Novosadskoj toplani", "Putu", "Zelenilu" i "Zavodu za izgradnju grada" nisu želeli da komentarišu ove izmene pre skupštine. U "Parking servisu" i "Vodovodu i kanalizaciji" tvrde da rebalans neće bitno uticati na njihovo poslovanje.

Kako za Radio 021 kaže Davor Santrač iz "Vodovoda", to preduzeće će iz budžeta dobiti još 27 miliona dinara. Sva nedostajuća sredstva biće obezbeđena poskupljenjem, koje, prema njegovim rečima, može da sačeka i septembarsku sednicu. "Ukoliko do korekcije cena dođe, to će nam omogućiti da uradimo i više od onoga što smo planirali za ovu godinu. Izmena cene znači dodatnih 150 miliona dinara koji će biti uloženi u vodovodni i kanalizacioni sistem", rekao je on.

Gradskom saobraćajnom preduzeću će biti dodeljeno 202 miliona dinara, koji treba da budu potrošeni na kupovinu novih autobusa, goriva i opreme za elektronsku naplatu karata.

"Lisje" odustaje od investicija

Direktor "Tržnice", Dušan Bajić, kaže za Radio 021 da je smanjenje realno i dobro raspoređeno među firmama. Uprkos smanjenim sredstvima iz budžeta, ovo preduzeće će pokušati da zadrži sve stavke iz plana rada. Subvencije su smanjene i "Informatici", a u "Lisju" su odustali od ovogodišnjih investicija jer će raspolagati sa 46,5 miliona dinara manje.

Prema rečima direktora ovog preduzeća, Srboljuba Bubnjevića, izmene će biti nadoknađene novcem koji ovo preduzeće zarađuje od sopstvenog poslovanja. "Naša građevinska operativa je na tržištu za treća lica, proizvodimo pogrebnu opremu, nadgrobne spomenike, radimo hortikulturno uređenje i samostalno pružamo slične dodatne usluge", kaže on.

20 miliona za Novu godinu

Među ustanovama kulture koje bi u rebalansu budžeta trebalo da dobiju dodatna sredstva jesu Kulturni centar Novog Sada, Muzej grada, Pozorište mladih, Sterijino pozorje i Novosadsko pozorište. Dodatnih 27 miliona dinara biće dodeljeno Kulturnom centru. Od toga, 20 miliona će biti za organizaciju dočeka Nove godine na Trgu slobode, a ostatak za obnovu zgrade KCNS, projekat "Fotomonografija" i program posete Pečuju.

Kako za Radio 021 kaže član Gradskog veća za kulturu, Andrej Bursać, za ovu posetu izdvojeno je i dodatnih 300 hiljada dinara Pozorištu mladih. "Mahom će se ta sredstva odnositi na naše odlaske, naime, u drugoj polovini godine određene institucije kulture će se sa svojim programima pojaviti u Pečuju, koji je evropska prestonica kulture za 2010. godinu", najavio je on.

Za zarade i popravke u Muzeju grada biće izdvojeno dodatnih milion dinara. Istu sumu će iz gradskog budžeta dobiti i Novosadsko pozorište i Sterijino pozorje.

Izbor ombudsmana

Predsednik Skupštine grada, Aleksandar Jovanović, najavio je za Radio 021 i izbor gradskog ombudsmana. "To je jedna nova institucija za koju se iskreno nadam da će zaživeti i uspeti da pomogne građanima tamo gde su njihova prava ugrožena u oblasti gradske administracije", rekao je on. Savet za statutarna pitanja i lokalnu samoupravu podržao je predlog da Aleksandar Grujić bude postavljen za prvog gradskog zaštitnika građana.

Na dnevnom redu naći će se oko 100 tačaka a, kako Jovanović kaže, postoji mogućnost da će tačke vezana za pitanja kulture biti ostavljene za narednu sednicu. (Asja Francisti)

  • stize jesen dunjo moja...

    25.06.2010 20:20
    Subvencije JKP smanjenje za 25% sto znaci da ce se minimalno za taj procenat povecati cene njihovih losih usluga, treba nadoknaditi sredstva za njihova vec i onako skromna mesecna primanja, a u ostalom sto se brinem to nece uticati na inflaciju koja do sada nije zabelezena ili samo nesto minimalno, tako kazu nasi strucnjaci

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti