Fakulteti bez dozvola upisuju studente

Iako pojedini privatni fakulteti još nisu dobili dozvole za rad, raspisali su konkurse za upis novih studenata.
Iako pojedini privatni fakulteti još nisu dobili dozvole za rad, raspisali su konkurse za upis novih studenata.

Pokrajinski sekretar za obrazovanje Zoltan Jegeš upozorava buduće studente da budu oprezni prilikom upisa, jer se može desiti da im diplome kasnije ne budu priznate. On je najavio oštriju kaznenu politiku za fakultete. "Dosta smo razgovarali sa Ministarstvom i na Komisiji za izmenu Zakona o visokom obrazovanju. Neki elementi su već sad pred republičkim parlamentom, a to je, na primer, pooštravanje kazni. Sa druge strane i inspekcija mora delovati", kaže Jegeš.

U Novom Sadu takvih fakulteta je malo, ali vam ni na jednom od njih neće reći da zapravo nemaju dozvolu za rad, a treba imati u vidu da godina studija u proseku košta oko 1.500 evra.

Jedan od njih, za koji pouzdano znamo da je samo u procesu akreditacije, pozvali smo i pokušali da proverimo ovaj status.
Novinarka: "Dobar dan. Da li mogu kod vas da se informišem oko upisa u prvu godinu i da saznam da li je smer akreditovan? Interesuje me i da li će mi diploma biti priznata kad završim?"
Službenica sa fakulteta: "Sve je akreditovano. Sve, što se tiče svih programa."

U pokrajinskom Sekretarijatu za obrazovanje kažu da su u procesu akreditacije još Fakultet za preduzetni menadžment, Fakultet za uslužni biznis u Sremskoj Kamenici (Univerzitet Edukons) i Fakultet za menadžment.

Dozvole za rad imaju Fakultet za evropske pravno-političke studije u Kamenici (Univerzitet Singidunum, Beograd), Fakultet za sport i turizam (Univerzitet Metropolitan, Beograd) i visoka škola Fakultet za pravne i poslovne studije.

Zbog pojave privatnih fakulteta koji nemaju dozvole, a upisuju studente, Ministarstvo prosvete razviće Strategiju, a u planu je i opsežna akcija pokrajinskog Sekretarijata. Što se tiče državnih fakulteta, Jegeš očekuje da će svi biti akreditovani do početka upisa, odnosno do kraja ovog meseca. Prijavljivanje kandidata počelo je danas, a prijemni ispiti su od 28. do 30. juna, u zavisnosti od fakulteta.

Detaljan spisak akreditovanih fakulteta, i državnih i privatnih, možete videti na sajtu Komisije za akreditaciju (www.kapk.org/vodič). (Vanja Đurić)

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti