Aleksandar i Matijević ulažu u srpsku banku u Zagrebu?

Potencijalni deoničari zainteresovani za ulaganje u srpsku razvojnu banku koja će biti otvorena u Zagrebu su i novosadske firme "Aleksandar gradnja" i "Industrija mesa Matijević", saznaje Radio 021.
Potencijalni deoničari zainteresovani za ulaganje u srpsku razvojnu banku koja će biti otvorena u Zagrebu su i novosadske firme "Aleksandar gradnja" i Industrija mesa "Matijević", saznaje Radio 021.

Sporazum o osnivanju Tesla banke potpisali su danas vojvođanski premijer Bojan Pajtić i predsednik Srpskog narodnog vijeća u Hrvatskoj Milorad Pupovac.

Novac za osnivanje banke je iz Fonda za razvoj Vojvodine, a Pajtić, koji je i predsednik Upravnog odbora Fonda, izjavio je da je ovo istorijski dan. "Potpisivanjem ovog sporazuma stvaramo preduslov za otvaranje i osnivanje Tesla banke koja će stvoriti preduslove da Srbi u Hrvatskoj imaju mogućnost da privređuju u oblasti poljoprivrede, da osnivaju mala i srednja preduzeća i radnje", rekao je Pajtić i pozvao privrednike iz Srbije koji potiču iz Hrvatske, kao i sve druge, da investiraju u ovu banku.

Pokrajina je preko Fonda investirala milion i po evra, čime je postala prvi akcionar. Pajtić tvrdi da to nije novac iz budžeta, već da su ta sredstva prihod Fonda od prošle godine i to je, prema procenama, oko deset odsto akcija.

Predsednik SNV-a Milorad Pupovac kaže da će se u Hrvatskoj sledeće nedelje okupiti mali i srednji deoničari, odnosno privrednici i da će sve biti završeno na jesen, nakon čega bi trebalo da se stvore i uslovi da banka počne sa radom. Sedište "Tesla banke" biće u Zagrebu, a imaće filijale tamo gde je najviše Srba povratnika, to su pre svega gradovi Knin i Vukovar. Službeno ime banke je "Tesla" d.o.o. iako svi u Hrvatskoj znaju da je to srpska banka i tako se već kolokvijalno zove, priča Pupovac.

Osnivanje banke iniciralo je Srpsko narodno vijeće pre više od godinu dana i prvo su se obratili pokrajinskoj vladi, a Pupovac tvrdi da su o tome obavestili i  republičku vladu. "Prije nego što započnemo konačan razgovor sa predsavnicima republičke vlade, mi bismo hteli da sledeći korak bude zapravo kod nas u Hrvatskoj", kaže on. Predstavnik Srba u Hrvatskoj dodao je i to da će se obratiti i Vladi Hrvatske za učešće u srpskoj banci, Hrvatskoj baci za razvoj, kao i drugim bankama.

Ako sve obave kako treba, ovo će biti prvi put nakon deset godina da jedna banka sa ovih prostora dobije licencu od veoma rigorozne Hrvatske narodne banke.

  • SALE NOVOSADJANIN

    25.06.2010 13:02
    ZABLIDA
    nevracaju oni nista u HR.oni samo sada tamo nose ono sto su opljackali ovde.
    da imamo vlast koja je nasa,ove lopine,trovaci i prevaranti bi zajedno sa mnogo zema bili vraceni nazad.
    ali ponavljam,kada postanem gradonacelnik sve cu im porusiti zasta nemaju fiskalni racun.
    makar za 0.5 dinara.
  • siroma Tesla

    25.06.2010 07:22
    okreće mi se drob
    Da nije tužno bilo bi smešno .
    Da li to sada mi u Vojvodini trebamo da budemo srećni zbog ove vesti ?
    Ubili ste narod u pojam !!!
    Unesrećili ga, ojadili, opljačkali do gole kože i sada plasirate vesti od kojih se normalnom čoveku okreće utroba od muke ali nema više snage ni da povraća .
    Eh kada bi onaj hotel u centru bio od lego-kockica pa da ga rasklopimo i pošaljemo u Hrvatsku zajedno sa novcem gospodina Matijevića, Aleksandra i ostalih secikesa i udbaša .
  • sosa

    25.06.2010 06:39
    Krajnje "NEPRISTOJNO"!!!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti