"Grafoprodukt" dobio usmenu dozvolu za rad

Novosadska štamparija "Grafoprodukt" koja je štampala 14 vojvođanskih izdanja dobila je usmenu dozvolu za rad u većem delu objekta.
Novosadska štamparija "Grafoprodukt" koja je štampala 14 vojvođanskih izdanja dobila je usmenu dozvolu za rad u većem delu objekta.

Ovo za 021.rs potvrđuje pravnik zaposlen u štampariji, Marko Nikolić. Sektor za vanredne situacije MUP-a ponovo je posetio ovaj objekat i ustanovio da su ispunjeni bezbednosni uslovi koji su pre manje od mesec dana nedostajali. Time je štampariji od prošlog četvrtka omogućeno da obavlja osnovne poslove, koji se u ovom trenutku svode na štampanje reklamnog materijala.

"Za drugi deo objekta sada prikupljamo dokumentaciju koju je MUP tražio, a prvi deo objekta je sada, navodno, bezbedan. U suštini, dozvolili su nam da radimo jer više neštampamo Tabloid, ali se to neće javno reći", kaže Nikolić. On napominje da će biti veliki problem vratiti sve kupce, jer su novine ranije štampane u "Grafoproduktu" pronašle druge štamparije.

"Grafoproduktu" je i dalje blokiran račun zbog navodnog duga od 40 miliona dinara, što znači da se plate radnicima ne isplaćuju, a ni materijal za rad se ne nabavlja. "Problem je ubediti radnike i dobavljače da rade na poverenje, da će im plate biti isplaćene čim nam odblokiraju račun. Imamo sreću jer smo firma koja do sada nije imala problem sa ugledom i poverenjem kod radnika. Pritom je nama izdata samo privremena zabrana rada, nikad se nije zaista ustanovilo da imamo dugovanje. Poreska uprava odlaže ceo proces, iz nama nepoznatih razloga", kaže Nikolić.

Štamparija ovih dana očekuje i pismeno rešenje Sektora za vanredne situacije, kojim će se bliže odrediti položaj ovog objekta. Pritom tužba koju je štamparija podnela protiv, kako kažu, "nenadležnog organa" koji ih je zatvorio i dalje je na sudu, a ne očekuje se skoro rešenje. Nikolić smatra da je ključna stvar dobijanja dozvole velika prašina koja se u medijima podigla zbog zatvaranja objekta, a namere MUP-a nisu ostvarene jer se list "Tabloid" tada našao na kioscima, doduše poslednji put. Ovaj list sada ima samo onlajn izdanje.

Suvlasnik grupacije "Info lokal media" Srđan Vučurević kaže za 021.rs da ne postoji razlog da se izdanja u sastavu ove grupacije ne vrate u "Grafoprodukt", i to već naredne nedelje. "Čim se uspostavi normalan rad štamparije, ponovo ćemo u njoj štampati naša izdanja, jer ne postoji razlog da im ne verujemo", kaže Vučurević.

Podsetimo, "Grafoprodukt" smešten u kvartu Adice je pre manje od mesec dana zatvoren jer, navodno, ne ispunjava bezbednosne uslove, a nezvanično je reč o cenzuri zbog štampanja nedeljnika Tabloid. Kako su govorili zaposleni u štampariji, zatvaranju je prethodio čest pritisak na rad preduzeća, budući da su godinama upadale razne inspekcije, uključujući komunalnu, poljoprivrednu, pa čak i veterinarsku. Tada su na adresu štamparije stizale i pretnje da će biti zapaljena ukoliko ne prestane da štampa Tabloid, a štamparija ne naglašavala da samo obavlja svoj posao, te da nema veze sa orijentacijom tog nedeljnika.

Inače, "Grafoprodukt" je štampao četrnaest vojvođanskih nedeljnika, među kojima su nedeljnici iz moćne medijske grupacije "Info lokal" - NS reporter, Somborske, Nove kikindske novine, Subotičke novine, List Zrenjanin, Vršačka kula, Bačkopalanački nedeljnik, zatim Tabloid, Građanski oglasnik, itd. (Gorica Nikolin - gorica@021.rs, Suzana Stojićević - suzana@021.rs)

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti