Predavanja u okviru Meseca arheologije na Filozofskom fakultetu

Dva predavanja održaće se ovog meseca na Filozofskom fakultetu u okviru Meseca arheologije. Oba predavanja održaće se u kino-sali Filozofskog fakulteta sa početkom u 18 časova.

Program je otvoren za javnost, a ulaz je besplatan.

17. maj – Dušica Veselinov, viši stručni saradnik, Zavod za zaštitu spomenika kulture grada Novog Sada održaće predavanje pod naslovom „Zaštitna arheološka istraživanja u

Novom Sadu od 2010 – 2015. godine“. U predavanju će biti izložen pregled terenskih zaštitnih istraživanja i iskopavanja Zavoda koja se poslednjih nekoliko godina, počevši od 2010, obavljaju  u Novom Sadu i okolnim naseljima na levoj obali Dunava. Ova zaštitna istraživanja, prvenstveno vezana za izgradnju infrastrukture – novu gradsku saobraćajnicu - Bulevar Evrope i energetski koridor oko Novog Sada, donose obilje novih podataka i nalaza koji svedoče o kontinuiranom naseljavanju ovog prostora od neolita do poznog srednjeg i novog veka.


19. maj – mr Lidija Balj, viši kustos, Muzej Vojvodine, održaće predavanje na temu „O odrastanju dece u praistoriji – o igri i igračkama kao svedočanstvima detinjstva“. U arheološkoj zbirci Muzeja Vojvodine čuva se jedinstvena zbirka dečijih igračaka iz praistorije. Najbrojnije su minijaturne posude i figurice životinja i ljudi, a nešto su ređi ritualni predmeti, zvečke, alatke za predivo, pločice i kugle. Ove igračke potiču iz različitih perioda praistorije – od neolita do gvozdenog doba – a njihova starost seže i do 7.000 godina.

Više o predavanjima možete da pročitate OVDE.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vodič