"Naftaš" 12. avgusta vodi na trodnevnu planinarsku akciju na Dukat

Planinarsko društvo "Naftaš" u petak, 12. avgusta organizuje polazak na vikend planinarsku akciju "Treći međunarodni uspon na Crnook (planina Dukat) i jedan vrh iznad Vlasinskog jezera".

Akciju organizuje SPK "Vlasina" iz Surdulice i SD "Mladost" iz Bosilegrada.

Planina Dukat prostire se na krajnjem jugoistoku Srbije, u oblasti Krajište, između planina Bele vode i Besne kobile. Istoimeni prvenac – dominantni vrh Crnook (1881 m), kupolikog oblika, predstavlja izuzetno lep vidikovac, a i sam se može uočiti sa velikih razdaljina u Srbiji, Bugarskoj i Makedoniji. Planina Crnook izuzetno je bogata stoletnom listopadnom šumom, pašnjacima i vodom. Negde do 1400 m nadmorske visine prostire se šumski pojas, a najviši delovi Crnooka, su ogoljeni pašnjaci, sa kojih pogled seže sve do Rile, Pirina i Vitoše u Bugarskoj, Osogovskih planina u Makedoniji, kao i na sve planine južne Srbije. Još je mnogo sela na planini i u njenom podnožju u kojima se održalo seosko stanovništvo, koje i dan-danas čuva svoje bogato kulturno nasleđe i narodne običaje.

Na glatkim padinama Dukata, zapadno, razbacane su kuće istoimenog sela, a tokom leta obrasle su borovnicama, brusnicama, malinama, kupinama... I koliko god neki krajevi važili za pasivne, ljubiteljima prirode predstavljaju upravo suprotno – čežnju, pojačanu činjenicom da su daleko, zbog čega se ne posećuju često, što samo dodatno razgoreva želju...

Na  akciji u subotu 13. avgusta, učesnici će preći oko 20 km, na stazi delimično kružnog oblika, i savladati visinsku razliku od 950 m u usponu i isto toliko pri silasku. Staza počinje u mestu Obe reke, na ušću Goleme reke u Ljubatsku reku, kod mosta na 6-om kilometru puta Bosilegrad – Donja Ljubata (na pravcu Bosilegrad – Kriva Feja – Vranjska Banja) u ataru sela Crnoštica. Široki šumski put, uzvodno Golemom rekom, planinare dovodi do najviših mahala Crnoštice, koje se protežu sve do 1300 m nadmorske visine, što ovo selo čini jednim od najviših naselja u Srbiji. Iz sela izlazimo na zaravan na kojoj se nalazi memorijalni kompleks "Kinstan", u čast borcima iz drugog svetskog rata. Od ovogmesta, sledi završni uspon na Crnook. Silazak sa Crnooka ide u pravcu crkve Svetog Petra i Pavla, ispred koje će, na prostranoj poljani, biti organizovan besplatan ručak za sve učesnike i bogat kulturno-zabavni program.

Staza uspona na Crnook je propisno obeležena kružnim planinarskim oznakama, putokazima, stubovima i informacionim tablama.

Organizatori i ove godine učesnicima obezbeđuju besplatan smeštaj u učeničkom domu u selu Donja Ljubata koji tokom školske godine koriste đaci iz udaljenih sela. Po završetku akcije biće organizovan bogat kulturno umetnički program sa besplatnim obrokom za učesnike i prezentacijom specijaliteta ovog kraja. Vredne domaćice pripremaju za učesnike domaće pite a posebno čuveni zelnik.

U nedelju 14. avguste organozovaće se uspon na neki od vrhova iznad Vlasinskog jezera a ako neko ne želi da pešači može se kupati u jezeru.

Povratak u Novi Sad je u nedelju, 14. avgusta u kasnim večernjim satima.

Na akciju mogu da idu članovi bilo kog planinarskog društva koji imaju regulisanu članarinu za 2016. godinu. Planinari sami snose svoje troškove a troškovi organizovanog prevoza u dužini od 1100 km se dele na učesnike.
 
Više informacija o akciji na internet prezentaciji društva na adresi: www.pdnaftas.org.rs

  • Milica

    12.07.2016 11:09
    Dukat je prelep. Domacini su izuzetno gostoprimljivi i srdacni.
  • Zivan

    12.07.2016 10:05
    Ovi su bas aktivni; prepessaccili su Frusku Goru i sada idu planinariti drugim planinama...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vodič