Tumačenje izložbe "Pavle Beljanski – prijatelj umetnika: Stojan Aralica" u četvrtak

Autorsko tumačenje izložbe "Pavle Beljanski – prijatelj umetnika: Stojan Aralica" održaće se u četvrtak, 14. jula, od 19.30h.
Dug i dinamičan život Stojana Aralice (1883–1980) bio je pun životnih i umetničkih okolnosti koje su ga upućivale na različite strane Evrope. Sedam decenija njegovog stvaralaštva obeležilo je jugoslovensku likovnu scenu, posebno segment okrenut kolorizmu. Kao žitelj Zagreba, a potom i Beograda, ostavio je traga u kulturnom životu oba umetnička centra. Studiranje u Minhenu i Pragu, boravci u Španiji, Severnoj Africi, Italiji, Parizu, Stokholmu, doprineli su da postane deo evropske umetničke scene i razvije kosmopolitski duh. 
 
Autorka Jasmina Jakšić Subić je ovom izložbom obuhvatila stvaralaštvo Stojana Aralice, prijateljske veze Pavla Beljanskog s umetnicima, kao i lični život slikara. Na postavci je prikazano 19 slika iz Spomen-zbirke Pavla Beljanskog i privatnih kolekcija iz različitih faza umetnikovog stvaralaštva, a pored dokumentarnog segmenta izloženi su i crteži iz Dokumentarnog fonda muzeja.
 
Izložba je otvorena do 28. avgusta.
Radno vreme:
Sreda – nedelja: od 10–18 časova
Četvrtak: 13–21 čas

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vodič

Novosađani baš vole "One Stvari"

Popularni glumac i humorista Dragoljub Mićko Ljubičić ponovo dolazi u Novi Sad, gde će 31. marta, u velikoj sali SNP-a izvesti svoj veoma uspešni sex-kabare "One Stvari".