"Album sećanja na naše pretke iz Prvog svetskog rata" u četvrtak u Arhivu Vojvodine

Izložba "Album sećanja na naše pretke iz Prvog svetskog rata" u čast slavnim precima otvara se u četvrtak, 15. septembra, u Arhivu Vojvodine.

Izložba prikazuje fotografije, ratne dnevnike, vojnička pisma, dopisne karte, spomenice i ostalu istoriografsku građu učesnika Prvog svetskog rata.

Materijal je prikupljen u okviru projekta "Album sećanja na naše pretke iz Prvog svetskog rata", koji je 2014. godine pokrenuo Savez potomaka ratnika Srbije 1912–1920.

Otvaranje izložbe je u 13 časova.

Arhiv Vojvodine nalazi se u Dunavskoj 35.

  • ex chapman

    15.09.2016 08:56
    naši preci
    naši preci su se borili nažalost na obe strane. srpski istoričari ni danas ne znaju tačno koliko je Srba izginulo u tom ratu - vojnika i civila na obe strane (ako se i za civile može reći da su na "stranama"). i ponosimo se tim našim žrtvama, a niko izvan granica Srbije ih ne priznaje! hajde malo da uložimo u ozbiljno istraživanje svoje istorije ako hoćemo da dostojno pariramo revizionistima.
  • 021

    14.09.2016 16:15
    Moje pradede su bile u carskoj vojsci. Posle nekog vremena, jedan je zajedno sa nekim Hrvatom kod Galicije dezertirao i prebegao na rusku stranu, a drugi odležao u zatvoru u Beču jer je pucao "u nebo".
    Ipak, obojica su posle sve do smrti tvrdili da se najbolje živelo za vreme Cara.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vodič