VIDEO: Besplatna radionica web programiranja za devojke

Peta besplatna radionica web programiranja za devojke, "Rails Girls 5", održaće se 19. i 20. novembra, a prijave se primaju do 9. novembra.

Rails Girls Novi Sad je deo globalne inicijative koja ima za cilj da približi IT svet ženama i osnaži njihovo interesovanje za aktivnu izgradnju web-a. Dva dana učenja web programiranja, u prijateljskom okruženju u malim grupama, potpuno besplatno i u pozitivnoj volonterskoj atmosferi. Nije neophodno imati predznanje, potreban je samo laptop, interesovanje i želja da se malo slobodnog vremena odvoji na neformalno učenje početnog nivoa programiranja.

Formular za prijavu možete popuniti OVDE, dok zvaničnu stranicu događaja možete pronaći OVDE.

U nastavku možete pogledati kratak dokumentarac o Rails Girls radionici:

  • Sindi

    08.11.2016 09:06
    Ekvalista
    Žene retko posećuju tech druženja osim ako su samo za žene. Alo sestre 21. vek je, muškarci ne grizu. Žene treba da se integrišu u tech društvo, ne da odvojeno razvijaju svoje. Pogotovo pošto su toliko retka tech druženja u Novom Sadu ne vidim poentu deljenja.
  • @Shimmy

    07.11.2016 15:56
    Evo da se opametis. To je nesto sto se zove pozitivna diskriminacija, i jedna je od radnji tj. koraka kojima se ide ka jednakosti. To znaci da se marginalnim grupama na nekom polju olaksa nesto, jer im je u startu otezano. U borbi za prava na jednakost u raznim poslovima, gledano unazad malo duze, zene su tek bebe, i u stvarnosti jos je jako daleko od jednakosti. To ti je kao obaveza firmi da zaposle odredjen broj hendikepiranih, kao olaksanja pri skolovanju i zaposljavanju roma... Ili jos jednostavnije, kao kad se iz fazona trkas sa nekim ko je dvaput manji/stariji/fizicki nespremniji od tebe, pa ga pustis da otrci deset koraka pre nego sto krenes. E sad, ako si covek koji krene u trku sa detetom od 5 godina i bez pardona pojuri kao da su im sanse iste, i jos se raduje sto je prvi stigao na cilj, onda me ne razumes sta kucam i onda nisi covek nego ne bih pisala sad psovke.
  • ferrero

    07.11.2016 13:48
    @Shimmy Uvek postoji mogucnost da ce ovakav format radionica samo za zene biti pogresno shvacen, i delimicno ste u pravu da moze da naglasi razliku izmedju muskaraca i zena, ali mislim da je ipak bolje ovako nego da se ne organizuju uopste, jer su se neke devojke posle radionice zaposlile ili nastavile da programiraju samostalno :) Nekim zenama prosto treba ovakva vrsta podsticaja da bi se odlucile da se prijave na programersku radionicu. Neke ce shvatiti da to nije za njih, a neke ce mozda bas videti da su zapravo talentovane za to. U svakom slucaju, super je kad im se pruzi mogucnost da probaju (kad vec informatika nije obavezna u osnovnoj skoli) i da im bude prijatno da se na tako nesto prijave. Neki ljudi iz raznih razloga imaju averziju prema programiranju, pa je ovo pokusaj da se malo napravi nekakav balans, bar kad si zene u pitanju. Mozda mogu da se organizuju radionice za muskarce za neke "zenske" stvari, sto da ne? :)

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vodič