Koncert muškog hora "Sveti Jefrem" u nedelju u Sinagogi

Jedinstveni Muški hor "Sveti Jefrem" iz Mađarske nastupiće u nedelju, 11. decembra u Sinagogi.

Posle osvajanja prve nagrade na jubilarnom 25. međunarodnom takmičenju duhovne muzike u Hajnovki (Poljska), u kategoriji profesionalnih kamernih horova, ugled ovog ansambla, ubrzano se širi po čitavom svetu. Tokom proteklih 10 godina hor je zabeležio redovne nastupe u najprestižnijim dvoranama u Mađarskoj, ali i na četiri kontinenta u 17 zemalja.
 
U Novom Sadu predstaviće se programom pod nazivom "Duhovno putovanje oko sveta", a koji će obuhvatiti i kompozicije posvećene božićno-novogodišnjim praznicima.

Koncert će početi u 20 časova.

Prodaja ulaznica u Muzičkoj omladini Novog Sada (Katolička porta 2/III, tel.021/ 452-344) radnim danima od 8 do 14 časova, kao i dva sata pred početak koncerta na mestu održavanja.

Cena karte je 500 dinara.

Hor Sveti Jefrem je postao jedan od najpoznatijih i najpriznatijih mađarskih horskih sastava otkako je osnovan pre 14 godina s ciljem da neguje retko izvođena dela mađarske vokalne tradicije. Osnivač i umetnički direktor hora je Tamaš Bubno (Tamás Bubnó), dobitnik nagrada Franc List i Artisjus.

Osnovu repertoara ovog ansambla čine dva muzička pravca – jedan je vizantijska liturgijska muzika, a drugi je očuvanje tradicionalne mađarske muzike za muške horove kompozitora kao što su List, Bartok, Kodalji i Ligeti iako hor izvodi i dela savremenih kompozitora.

Na njihovom prvom nosaču zvuka našla su se dela kompozitora Janoša Bokšaija (János Boksay) – grčko katoličke liturgije zakarpatske regije. Uspeh objavljenog CD-a bio je osnova za dalji rad ovog hora.
Do sada su izdali 10 albuma za koje su nagrađeni priznanjima kao što su Supersonic, Pro Cultura Minoritatem Hungariae i Nagrada za očuvanje mađarskog kulturnog nasleđa.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vodič