Izložba "170 godina trajanja Galerije Matice srpske" u Rektoratu

Izložba "170 godina trajanja Galerije Matice srpske" biće otvorena u četvrtak, 9. februara, u 18 sati, u holu Centralne zgrade Univerziteta u Novom Sadu.
Povodom obeležavanja 170 godina od osnivanja Galerije Matice srpske, tokom čitave godine organizovaće se razni programi: izložbe, predavanja, radionice u partnerskim ustanovama, sa željom da se i van prostora Galerije široj javnosti predstavi njen rad i umetnička kolekcija i na taj način najavi otvaranje Galerije nakon završetka radova na rekonstrukciji fasade i nove stalne postavke.
 
Izložbu "170 godina trajanja" čine dve postavke: "Srpska umetnost u deset slika. Iz kolekcije Galerije Matice srpske" i "Košnica". 
 
Izložbom digitalnih printova na platnu "Srpska umetnost u deset slika. Iz kolekcije Galerije Matice srpske" kroz priču o deset "najreprezentativnijih" umetničkih dela nastalih u periodu od XVIII do XX veka predstavlja se srpska nacionalna umetnost, njen razvoj, procesi modernizacije i uključivanje u savremene evropske umetničke tokove. Zastupljena su dela najznačajnjih predstavnika srpske umetnosti novijeg doba: od Hristofora Žefarovića, Dimitrija Bačevića i Stefana Teneckog, preko Katarine Ivanović, Pavla Simića, Paje Jovanovića i Stevana Aleksića, do Save Šumanovića i Ivana Tabakovića, kao i različite teme, umetnički stilovi i žanrovi: religiozna kompozicija, portret i autoportret, istorijsko slikarstvo, žanr scene i dr. 
 
Izložba "Košnica", nastala povodom obeležavanja 190-godišnjice osnivanja Matice srpske, predstavlja savremeno viđenje i savremene (re)interpretacije njenog simbola – košnice. Košnica je poslužila kao inspiracija i polazište za realizaciju vizuelnih (re)interpretacija izvedenih tradicionalnim umetničkim formama (slika, crtež, grafika, digitalna štampa, skulptura, audio-video zapisi, tekstovi, fotografija, redimejd).

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vodič