Promocija knjige o Radetu Markoviću u petak na Akademiji umetnosti

Knjiga "Rade Marković, poslednja decenija" biće predstavljena u petak, 24. februara u Multimedijalnom centru Akademije umetnosti, Đure Jakšića 7.
Knjigu su priredili Zoran T. Jovanović i Vesna Krčmar, a štampala Akademija umetnosti u saradnji sa Pozorišnim muzejem Vojvodine.
 
Pozdravna reč okupljenima uputiće dekan Akademije umetnosti prof. Siniša Bokan i prodekan za nauku prof. dr Bogdan Đaković.
 
U programu će učestovati i profesor emeritus Boro Drašković, reditelj i profesor emeritus Goran Marković, glumac iz klase profesora R. Markovića, Srđan Timarov i koautorka prof. Vesna Krčmar.
 
U muzičkom delu programa učestvovaće viša stručna saradnica Pamela Kiš Ignjatov uz klavirsku pratnju samostalne stručne saradnice Maje Grujić. 
 
Program će početi u 18 časova.
 
O knjizi: 
 
Druga knjiga o velikanu glume – srpske, jugoslovenske, evropske, nastala je spontano, kao komplement knjizi monografiji, koja je sastavni deo najviše glumačke nagrade "Dobričin prsten" (1988), u želji da ostane trag njegove poslednje decenija glumačkog rada, ili njegova života. Rade Marković se do poslednjeg trenutka pripremao uloge, učio tekstove, igrao raznorodan repertoar na pozorišnim scenama Beograda. Zlatno tele bila je poslednja premijera u Narodnom pozorištu u Beogradu, ali ga je u tome osujetila smrt u Zaboku 10. septembra 2010. Povukao se u živopisno zagorsko mesto Klanjec, gradić u kome pronalazi svoju poslednju ljubav, da pripremi ulogu. Predstavu je režirao njegov sin Goran Marković, poznati filmski i pozorišni reditelj. Za Novi Sad Rade Marković je je dubinski vezan, jer provodi  šesnaest godina plodnog pedagoškog rada na Akademiji umetnosti kao jedan od najznačajnijih profesora glume, uspešno oblikujući četiri generacije glumaca. Ovom knjigom mu se naš grad odužuje na najlepši i najpoetičniji način.
Knjiga je dobro komponovana, ali posebna vrednost je poglavlje Tako jegovorio Rade Marković koje obuhvata intervjue hronološki grupisane. To je i prvo najznačajnije poglavlje, jer može da se preimenuje Rade Marković – njim samim (post mortem). Rade Marković je bio glumac kome je gluma bila sâm život. Važio je za vrlo odmerenog, od očiju javnosti udaljenog glumca, pomalo tajanstvenog. Stoga su intervjui, koje je retko davao, pravo otkrovenje, jer se u njima razvija njegova misao i prepoznaje njegova specifična reč, odnegovan stil. Sada se ti intervjui objavljuju prvi put skupljeni u knjizi. U tim mudrim, jezgovitim iskazima o umetnosti pozorišta, glume, životu, možemo čitati njegovu poetiku glume. 
 
U ostalim poglavljima Datumi života i rada kao i Dokumentacija, Na vest o smrti, Telegrami saučešća, Trajni spomen – daje se faktografski tačno sve ono što se registruje kao životna činjenica. Emotivnu notu daje Sećanje najbližih: zapisi sina Gorana Markovića, supruge Lidije Marković, studenta – glumca Srđana Timarova, Milice Zarić, Dragana Vujića Vujketa, Nikole Ivoševića. Iako nije bilo namerno, u knjizi se sam formirao korpus tekstova Hrvatski tisak koji najviše govori o našim kulturnim preplitanjima.
 
Knjigu sadržajno upotpunjuje iscrpan Uvod Vesne Krčmar i Pogovor Zorana T. Jovanovića i celoj publikaciji daje posebnu specifičnu težinu.

Program će početi u 18 časova.

Program će početi u 18 časova.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vodič