Izložba "Poziv na putovanje" od 9. marta u MSUV

Otvaranje izložbe "Poziv na putovanje" Čedomira Vasića, održaće se u četvrtak, 9. marta u 19 časova, u Muzeju savremene umetnosti Vojvodine (Dunavska 37).
Stručno vođenje biće 16. marta u 13 sati.
 
Izožba Poziv na putovanje (l’Invitation au voyage) zamišljena je kao skup nekoliko različitih medijskih radova ostvarenih u poslednjih dvadesetak godina i povezanih u jedinstveni niz. Osnovna ideja je kretanje kroz galeriju kao putovanje kroz istorijsko i lično vreme i suočavanje sa uticajem društvenih i civilizacijskih okolnosti na individualni doživljaj sveta i umetnosti.
 
Naziv izložbe "Poziv na putovanje" apeluje na aktivan odnos posetilaca prema postavci u izložbenom prostoru Muzeja savremene umetnosti Vojvodine. Sam naziv, već korišćen u brojnim delima, podseća i na ranija istoimena ostvarenja u drugim umetničkim granama od Šuberta i Bodlera do Satija i Duška Radovića.
 
Lentikularna slika Nema predstave je rad pravljen za ovu izložbu, a odnosi se se na sliku Anastasa Bocarića "Velika narodna skupština 25. novembra 1918. u Novom Sadu“, koja se nalazi u istom prostoru. Sezonska rasprodaja je prožimanje savremnog zvuka sa umetničke aukcije sa davnom licitacijom zemljišnih poseda posle ukidanja Vojne granice 1872. godine. 
 
Lentikularna slika Mirno veče 11. septembra u Bačkoj iz kolekcije MSUV je omaž čuvenoj slici "Bitka kod Sente" Ferenca Ajzenhuta i mogućim značenjima proisteklim iz činjenice da se odigrala 11. septembra (1697). Put u Oz je video rad nastao na istoimenoj izložbi održanoj u Pančevu 1997. i bavi se slikom "Seoba Srba" Paje Jovanovića. Ambijentalna postavka San nastala je kao doživljaj teme Konstantinovog sna, jednog od ključnih događaja u duhovnom preobražaju evropske civilizacije.
 
Čedomir Vasić rođen je u Beogradu 1948. godine. Diplomirao je 1971. i magistrirao 1973. godine na slikarskom odseku Akademije za likovne umetnosti u Beogradu kod prof. Đorđa Bošana. Kao stipendista Fulbrajtovog programa proveo je školsku godinu na usavršavanju na Kalifornijskom univerzitetu u Santa Barbari i Los Anđelesu (UCSB & UCLA) gde studira video kod prof. Micurua Kataoke (Mitsuru Kataoka) i kompjutersku umetnost kod prof. Džona Vitnija (John Whitney).
 
Izlaže od 1969. godine, na mnogim izložbama u zemlji i inostranstvu. Od 1976. bavi se videom kao izražajnim sredstvom (trake, instalacije, ambijenti). Pokrenuo slikanje murala u Beogradu 1983. i ostvario jedan broj dela na javnim mestima. Objavljuje stručne i teorijske radove iz oblasti vizuelnih umetnosti od 1973. godine.

Teme

msuv

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vodič

Novosađani baš vole "One Stvari"

Popularni glumac i humorista Dragoljub Mićko Ljubičić ponovo dolazi u Novi Sad, gde će 31. marta, u velikoj sali SNP-a izvesti svoj veoma uspešni sex-kabare "One Stvari".