Inoh Arden danas u Srpskom narodnom pozorištu

Melodrama za klavir i naratora Riharda Štrausa "Inoh Arden" biće izvedena danas, 11. marta, u 20.30 sati, na Kamernoj sceni Srpskog narodnog pozorišta.
Delo je nastalo u saradnji Kamernog muzičkog društva i Srpskog narodnog pozorišta. Prevod je uradio Jovan Jovanović Zmaj, a adaptaciju Miodrag Milanović.
 
Dva mališana, Inoh i Filip i devojčica Eni odrastaju zajedno, provodeći najčešće vreme u igri. Kada odrastu, Eni se udaje za Inoha, što Filipa teško pogađa. U srećnom braku, uskoro stižu i deca, ali u jednoj nezgodi Inoh, radeći kao ribar, ostaje hrom. Da obezbedi bolju budućnost za svoju porodicu Inoh, kao vođa palube, kreće brodom na daleki put u Kinu. Uzaludne su Enine molbe da ostane kod kuće.Na putu, Inoh doživljava brodolom...
 
Inoh Arden (Enoch Arden) je komponovana 1897. prema istoimenoj poemi Alfreda Tenisona. Kad se poema pojavila u javnosti, postala je jedno od najčitanijih pesničkih dela svoga vremena. Prevedena je na mnoge jezike, najveći broj prevoda Tenison je doživeo u Nemačkoj. Tako je, posrednim putem, delo stiglo i kod nas. Koristeći nemački prevod Karla Hesela iz 1873. godine, Inoha Ardena na srpski jezik prevodi Jovan Jovanović Zmaj 1879. godine, u čast Tenisonovog jubileja (70 godina života).
 
Uspeh prepeva bio je nesumnjiv. Zmajev Inoh Arden čitala je decenijama najšira čitalačka publika i postao je – a i bio sve do drugog svetskog rata – obavezna školska literatura, sastavni deo književnog obrazovanja niza generacija na ovim prostorima. Od nekoliko filmskih verzija inspirisanih ovom poemom poslednja je "Brodolomnik“ (Castaway) sa Tomom Henksom u glavnoj ulozi (2000).

Teme

snp

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vodič