Predstava Novi svetski poredak 14. marta u CK13

Predstava Novi svetski poredak biće izvedene u ponedeljak, 14. marta od 20 časova u Omladinskom centru CK13.
Drama "Novi svetski poredak”, prema rečima samog autora Harolda Pintera bavi se torturom i bila je inspirisana zlostavljanjem Kurda u Turskoj, posebno kurdskih intelektualaca koji su tokom dugog niza godina u ogromnom broju bili zatvarani i brutalno mučeni.
 
Drame Harolda Pintera dugo nisu igrane u srpskim teatrima. Ova činjenica je dobar povod za novi dijalog s velikim dramskim piscem čija dela su (naročito pozna), danas više nego aktuelna. Osnovna zamisao predstave “Novi svetski poredak” je da se nevelika, ali značajna Pinterova drama (u kombinaciji sa delovima drugih dramskih tekstova poput "Još jedno pred polazak” i "Gorštački jezik") pretvori u specifičan dramski kolaž koji razotkriva krik savremenog čoveka koji više nije u stanju da razlikuje istinu i laž, čoveka koji se slepo drži za savitljivi štap demokratije kojom upravljaju bombe, dronovi, mediji, vrednosti globalnog potrošačkog društva, nafta, gas, krupan kapital, iskrivljena religijska osećanja, tajne službe…
 
Ova drama, u tesnoj je vezi i sa prethodnim Pinterovim komadima, koji takođe govore o torturi, pokazujući čak i širi spektar mogućnosti. Ipak, svi pomenuti dramski tekstovi u trenutku nastajanja nisu bili politički motivisani, u njima tema nije odnos Turske prema Kurdima. Tema je razotkrivanje brutalosti mehanizama kojima nevidljiva ruka vlasti lomi kičmu pojedinca, ubijajući njegovu želju za spoznajom istine. A kada glad za istinom prestane, individua u novom svetskom poretku postaje slobodna.
 
"Naslov drame "Novi svetski poredak" najpre upućuje na frazu koju je 1990. godine izrekao Džordž Buš (Out of these troubled times, our fifth objective — a new world order — can emerge), a koju je, zatim, Pinter u drami promenio u frazu – čišćenje sveta za demokratiju. Jasno je da je u proteklih petnaestak godina intenzitet "čišćenja" bitno uvećan, i stoga bavljenje Pinterovim "Novim svetskim poretkom“ danas, 2016. godine, predstavlja apsolutnu nužnost", navodi reditelj Srđan Radaković.
 
Glumačka postava :
 
Marijana Prpa Fink
Agota Vitkai Kučera
Predrag Momčilović
 
Ostatak tima:
 
Marina Sremac (kostimograf)
Žarko Lazić (dizajner svetla)
Srđan Radaković (reditelj)
 
Ulaznice po ceni od 100 dinara prodavaće se na ulazu u CK13.

Teme

CK13

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vodič