Postavka "Svadbarski peškiri" 14. marta

U okviru izložbe "Hajde, brate, kupi svate - srpska svadba", autora višeg kustosa Dušanke Marković biće otvorena postavka "Svadbarski peškiri" vezilje Marije Dragišić, u utorak, 14. marta u 19 sati u Muzeju grada Novog Sada.

Marija svoje vezilačko umeće koristi za vernu rekonstrukciju tradicionalnih motiva sa vezenih peškira iz prošlih vremena. Dobitnik je brojnih nagrada među kojima su najvažnije titule velemajstora u različitim tehnikama rukotvorstva (kosovski i šareni vez, vezenu heraldiku, kukičanje i pletenje) dobijene od strane MIRK-a (Međunarodno takmičenje rukotvorstva i kolekcionarstva) čiji je i predsednik žirija za tradicionalni srpski vez. Osnivač je i dugogodišnji predsednik "Udruženja vezilja Novi Sad". Njeni radovi su se mogli videti na mnogim sajmovima, manifestacijama i izložbama rukotvorina.

Peškir, pored ruzmarina, simbol je svadbenog slavlja. Obavezan je deo devojačkog štafira koga su tkale majke i bake, a vezom ukrašavale mlade devojke. Broj peškira u devojačkoj spremi, imao je i ekonomsko socijalnu ulogu, a kretao se od 6 do 20. One imućnije imale su i preko sto peškira. Peškir se nasleđivao po ženskoj liniji (po preslici), od majke i bake. Tako je jedan isti peškir znao biti deo devojačkog štafira više puta. 

U svadbenim običajima imao je funkciju dara, uzdarja i ukrasa. Peškirom su ukrašavane i darivane osobe koje su pozivale u svatove, njihove buklije, konji i kola. Peškirom je mlada kitila svatove, a dobijala ih je i na dar. Obavezno je darivala kuma i kumu, starog svata ili vojvodu, devera, sveštenika i čauša. Po svom izgledu i načinu na koji se daruje, ističe se deverski peškir. On je obično većih dimenzija, od najfinijeg platna i bogato ukrašen. Mlada deveru, kada se svatovi skupe, vezuje peškir preko ramena i na njega kači ruzmarin.

Nakon otvaranja druženje se nastavlja na "muzejskom prelu", koje će i ovaj put trajati do 21 sat. I ovaj put prelo će biti ulepšano muzičkim nastupom specijalnog gosta.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vodič

Novosađani baš vole "One Stvari"

Popularni glumac i humorista Dragoljub Mićko Ljubičić ponovo dolazi u Novi Sad, gde će 31. marta, u velikoj sali SNP-a izvesti svoj veoma uspešni sex-kabare "One Stvari".