Izložba slika Miodraga Dade Đurića i Ljube Popovića u KCNS

Izložba Miodraga Dade Đurića i Ljube Popovića biće otvorena u petak, 1. septembra u Kulturnom centru Novog Sada.
Projekat nazvan Dado - Ljuba - Ukrštanja, publici nudi po jednu kapitalnu sliku ova dva velika majstora evropskog slikarstva i pruža priliku za novo sagledavanje značaja ovih umetnika. 
 
Miodrag Dado Đurić će se predstaviti delom iz 1976-77. godine "Diptih Monžavula" velikog formata, višedecenijskim vlasništvom muzeja Solomon Gugenhajm iz Njujorka.
 
Ljuba Popović će biti zastupljen značajnim delom iz 1975-76. godine "Lepotica dana", doskorašnjim vlasništvom pariske Galerije Tese Herold.
 
Kao ideja za postavku u KCNS, poslužio je članak "Dado-rat, Ljuba rat i mir" iz 1970. godine poznatog francuskog pisca i likovnog kritičara Alena Žufroae, objavljen u pariskom časopisu za savremenu umetnost Opus International. U tekstu se navodi da je malo slikara kao što su Dado i Ljuba čije delo svedoči o poštovanju slikarstva, zapitkujući se i nudeći odgovore o autorskoj ekspresiji, zanatskoj izvedbi, poetskom i filozofskom sadržaju stvaralaštva ova dva velikana.
 
Autor ove postavke je književnik i istoričar umetnosti Dragan Jovanović Danilov. 
 
Tokom trajanja izložbe biće organizovane svakodnevne projekcije filmova i intervjua dva umetnika. 
 
Takođe, 8. septembra će biti organizovana i javna tribina o slikarstvu Miodraga Dade Đurića i Ljube Popovića.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vodič