Elektronska izložba o Luiđiju Pirandelu u BMS

Biblioteka Matice srpske priredila je elektronsku izložbu građe iz svojih zbirki povodom obeležavanja 150 godina od rođenja Luiđija Pirandela.
Postavka, koju čini izbor dela Luiđija Pirandela, kao i literature o njemu, može se pogledati do 5. oktobra u javnom katalogu Biblioteke
 
Autorke izložbe su Olivera Mihajlović i Ivanka Klajn, a urednik Selimir Radulović. Elektronski katalog izložbe dostupan je na sajtu www.bms.rs.
 
Luiđi Pirandelo, italijanski pesnik, novelista, romanopisac i dramaturg, rođen je 28. juna 1867. godine na Siciliji. Obrazovanje je stekao u Palermu, Rimu i Bonu, gde je odbranio doktorsku disertaciju i gde je počeo da objavljuje prve pesme. U Italiju se vratio 1890. godine i od tada se pojavljuje u novinarskom i književnom životu Rima. 
 
Osim pesama, objavio je 246 novela, sedam romana i 44 drame. Najpoznatiji roman mu je Pokojni Matija Paskal, koji mu je doneo svetsku slavu. Najveći doprinos svetskoj književnosti dao je svojim pozorišnim delima, a najčuvenija dela ovog žanra su Šest lica traže pisca i Henrik IV. Osnovao je vlastito Umetničko  pozorište u kom je bio impresario i dramaturg. Turneje tog pozorišta po Evropi i Americi su bile uspešne, a prema njegovim romanima snimljeni su filmovi u Italiji i u Holivudu.
 
U Parizu je primio Legiju časti, a 1934. godine je dobio Nobelovu nagradu za književnost.
 
Umro je u Rimu 10. decembra 1936. godine.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vodič