Vojvođanski salon (Dis)kontinuiteti: Savremena umetnost u Vojvodini 21. decembra

Vojvođanski salon (Dis)kontinuiteti: Savremena umetnost u Vojvodini, održaće se u četvrtak, 21. decembra u 19 sati u Muzeju savremene umetnosti Vojvodine.
Kustosi: Dragana Garić Jovičič, Andrea Palašti
 
Umetnici: Larisa Ackov, Velimir Andrejević, Teodora Ivkov, Tadija Janičić, Sonja Jo, Tibor Lazar, Filip Markovinović, Marina Milanović, Milan Nešić, Miodrag Perić, Mileta Poštić, Arpad Pulai, Šok galerija i Rade Tepavčević.
 
Naslanjajući se na ideju nekadašnjeg Novosadskog salona, koji je zbog finansijskih i organizacionih teškoća u poslovanju nakon izložbe 2011. godine prestao da postoji, Muzej savremene umetnosti Vojvodine otvara vrata novom projektu pod radnim naslovom Vojvođanski salon čiji će zadatak biti praćenje, podržavanje i prezentacija savremene umetničke scene u Vojvodini.
 
Pored uvida u aktuelnu umetničku praksu u Vojvodini, izložba bi se u proširenom obimu prezentovala i u drugim vojvođanskim gradovima, a ono što je možda najvažnije je da bi ovakav godišnji uvid bio prilika za afirmaciju brojnih nevidljivih autora, kao i mladih umetnika, uz mogućnost produkcije novih umetničkih dela.
 
Ovogodišnjom selekcijom, koju potpisuju kustoskinje Dragana Garić Jovičić i Andrea Palašti, biće predstavljene različite aktuelne umetničke pozicije koje istrajavaju u  nelogičnostima pred izazovima nestabilnog i dvosmislenog umetničkog (i društvenog!) okruženja te otuda i pitanje koji izgovara pulin na crtežu Radeta Tepavčevića u nazivu izložbe: Jesu sve ovce na broju?
 
Akcenat je bio na umetnicima koji su mladi, spremni na eksperimentisanje koji svojim radovima unose svežinu, humor i igru u izložbeni prostor. Zato su na ovoj izložbi predstavljeni umetnici koji stvaraju i po dve decenije rame uz rame sa onima koji su nedavno završili Akademiju umetnosti i čije vreme tek dolazi. "Odabirom nekoliko najmlađih autora, želeli smo da ih ohrabrimo da nastave sa radom, jer smo svi svesni koliki je podvig ostati dosledan sebi i svojoj umetnosti", poručuju organizatori.
 
Izložba (dis)kontinuiteti: Savremena umetnost u Vojvodini, postavlja se kao eksperiment i proba (i prebrojavanje). Ona postavlja pitanje mogućnosti artikulacije jedne nove platforme za afirmaciju značajnih novih ostvarenja lokalnih autora iz oblasti vizuelnih umetnosti.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vodič