Festival nauke danas i sutra u kampusu

Festival nauke i obrazovanja održava se danas i sutra u kampusu Univerziteta u Novom Sadu.
Festival nauke danas i sutra u kampusu
Foto: Pixabay
Raznovrstan edukativan, interaktivan i zanimljiv program festivala obuhvatiće radionice iz inženjerskih, tehnoloških, prirodnih, društvenih i medicinskih disciplina, kao i druge prateće sadržaje. 
 
Festival je otvoren od 10 do 18 časova, a ulaz je besplatan.
 
PMF na festivalu predstavlja devet radionica:
 
Zakorači u digitalni svet Fruške gore
 
Preletite Crveni čot, a onda zaronite u dubine Ledinačkog jezera. Zatim, odmorite se na Brankovcu uz pomoć uređaja za virtuelnu realnost, a onda presecite fruškogorsko bilo na pola i otkrijte od čega je napravljena.
 
Fruškogorska ishrana
 
Radionica pripremanja kiflica, đevreka, pereca, farfala i talligtella; Degustaciono-demonstrativna radionica pripreme unikatnih jela.
 
Fruškogorska stena kruži, ti joj se pridruži
 
Kako se stene menjanju iz jedne u drugu? Zbog čega one to rade? Odgovore na ovakva pitanja daće vam geografi sa PMF-a. U duhu našeg jezika se stena vezuje za nešto čvrsto, jako i nepromenjivo.  Sledeći put kad budete čuli izraz "jak kao stena" setićete se da nije baš tako.
 
Koja životinja gazi po fruškogorskoj stazi?
 
Proverite svoje znanje o divljim životinjama. Koliko znamo o sisarima i pticama koje nas okružuju? Koje vrste jelena žive na Fruškoj gori? Koliko vrsta ptica možete prepoznati na Fruškoj gori? Koji predatori vrebaju? 
 
Magija rotacije
 
Prilikom rotacionog kretanja fluida javlja se jedna veoma čudna sila (Koriolisova sila). Ona daje kretanju fluida sasvim neobičan karakter. Pojave koje se javljaju u ovakvim sistemima se često kose i sa zdravom logikom i ranijim iskustvima. Ova radionica će preko niza eksperimentalnih ogleda demonstrirati ove razlike u ponašanju fluida.
 
Fizika u malom, za male
 
Postani i ti naučnik. Dođi i eksperimentiši sa fizičkim zakonima. Isprobaj zakone pod svojim prstima i vidi kako sve možeš da kombinuješ ove zakonitosti. Zašto plamen sveće igra u taktu muzike za ples i kako to mogu banane da sviraju?
 
Pogled u Sunce
 
Zavirite kroz teleskop i doživite Sunce. Saznajte šta su sunčeve pege i kako bezbedno posmatrati Sunce. Astronomi će biti tu da vam daju odgovore na sve što ste od uvek želeli da znate o Suncu a niste smeli da pitate. U slučaju oblačnog vremena posmatranje se otkazuje.
 
Oboji prirodu zeleno
 
Recikliraj i tretiraj. Saznaj kako opalo lišće sa drveća može pomoći da se zaštiti priroda od negativnih uticaja. Nauči kako da upotrebiš ljusku luka da ukloniš štetne boje iz otpadnih voda. Napravi novi papir od stare hartije. Pomozi životnoj sredini da prodiše.
 
Male matematičke mašine
 
Ne volite da računate? Mislite da je matematika teška? Dosadna? 
Onda upotrebite matematičku mašinu, sami je napravite, napravite digitron koji množi ili matematički točak koji sabira. Uz matematiku je svaka čarolija moguća.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vodič