Izložba "Evropski fenomeni u Kolekciji Galerije Matice srpske" od 11. jula

Izložba "Evropski fenomeni u kolekciji Galerije Matice srpske", biće otvorena u sredu, 11. jula u 20 sati u Galeriji Matice srpske, Trg galerija 1.
Na otvaranju izložbe govoriće dr Tijana Palkovljević Bugarski, upravnica Galerije Matice srpske, Asja Drača Muntean, pomoćnik ministra za međunarodne odnose i evropske integracije pri ministarstvu kulture i informisanja  i Pol-Anri Prese, šef za informisanje, komunikaciju i medije pri Delegaciji Evropske unije.
 
Povodom obeležavanja Godine evropskog kulturnog nasleđa na nacionalnom nivou, izložba Evropski fenomeni u kolekciji Galerije Matice srpske predstavlja umetnička dela domaćih i stranih autora, iz različitih epoha, izvedena u različitim tehnikama, objedinjene u nameri da se promisli o fenomenima i vrednostima na kojima se temelji evropska civilizacija. Na ovaj način izdvojile su se četiri teme i celine prikazane na izložbi: Nasleđe, Sloboda, Progres i Raznolikost.
 
Nasleđe ispričano kroz mitove i religije kao osnove evropske kulture je polje u kome se kroz bogatstvo lokalnih diverziteta, običaja i tradicije ističu čovekove mane i vrline pretočene u svima dobro poznate priče i slike. Kao druga tema ukazala se Sloboda kao ideal nacija i pojedinca, ali istovremeno umetnika, naučnika i filozofa, kao nešto što se osvaja, brani i promoviše. Zatim, Progres objašnjen kao stalna težnja evropskih naroda ka napretku kako bi se održala konkurentnost i prosperitet; težnja koja je zasnovana na obrazovanju, nauci, inventivnosti i kreativnosti sa ciljem da se obezbedi napredak čitavog kontinenta. I konačno, Raznolikost kao temeljna osobenost Evrope koja objedinjuje različite nacije, jezike, religije i opredeljenja sa ciljem stvaranja tolerantnijeg i razumnijeg društva.
 
Izložbom je ponuđeno jedno od više mogućih čitanja i sagledavanja evropskih vrednosti i fenomena kroz izložena umetnička dela, a s idejom da se publika podstakne na razmišljanje o njima. 
 
Izložbu prati dvojezična publikacija Evropski fenomeni u kolekciji Galerije Matice srpske / European Phenomena in the Collection of the Gallery of Matica Srpska sa raspravnim tekstovima kustosa i konzervatora mr Danila Vuksanovića, Luke Kulića, Miroslave Žarkov i Stanislave Jovanović, kao i reprodukcijama svih izloženih umetničkih dela iz kolekcije Galerije Matice srpske. 
 
Tokom trajanja izložbe biće priređen prateći program u vidu kustoskih vođenja subotom u 11 i 17 sati i predavanja petkom u 19 sati: 
 
13. jul: Stručno tumačenje izložbe Evropski fenomeni u kolekciji Galerije Matice srpske (dr Tijana Palkovljević Bugarski, muzejski savetnik)
 
27. jul: Predavanje Nasleđe: Mit i sveto (mr Danilo Vuksanović, viši konzervator)
 
3. jul: Predavanje Raznolikost: Jednakost u različitosti (Stanislava Jovanović, kustos)
 
10. avgust: Predavanje Progres: Obrazovanje i tehnologija (Miroslava Žarkov, kustos)
 
17. avgust: Predavanje O slobodi (Luka Kulić, konzervator)
 
31. avgust: Stručno tumačenje izložbe Evropski fenomeni u kolekciji Galerije Matice srpske (Nikola Ivanović, kustos-pripravnik)
 
Izložba je otvorena do 16. septembra.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vodič