Tribina o Jovanki Orleanki u sredu u KCNS

Tribina "Saga o Jovanki Orleanki – devica, ratnica, svetica" održaće se u sredu, 29. avgusta u Klubu "Tribina mladih".
Tribina o Jovanki Orleanki u sredu u KCNS
Foto: 021.rs
Autor i predavač je docent dr Boris Stojkovski. 
 
Počinje u 19 sati. 
 
Jovanka Orleanka je jedna od najznamenitijih ratnica u istoriji sveta. Njena hrabrost nadahnjivala je Francuze da preokrenu Stogodišnji rat u svoju korist, kao i da u Remsu dofen Šarl bude krunisan za legitimnog kralja Francuske. Iako tek mlada devojka, koja je na istorijskoj pozornici bila vrlo kratko prisutna, njen hrabri kratki život i mučenička smrt postali su nadahnuće i za savremenike i za kasnije naraštaje Francuske i čitave Evrope. Njena rehabilitacija nedugo posle njene smrti na lomači i kanonizacija u 20. veku stvorili su od ove device i ratnice jednu od najvažnijih ličnosti evropske istorije i devojku čiji je trag prevazišao epohu u kojoj je živela.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vodič