Izložba dela iz kolekcije Vojvođanske banke od četvrtka u GMS

Izložba "Odgovorno u kulturi. 100 odabranih dela iz umetničke kolekcije Vojvođanske banke" biće otvorena u četvrtak, 6. septembra u Galeriji Matice srpske.
Na otvaranju izložbe govoriće dr Tijana Palkovljević Bugarski, upravnica Galerije Matice srpske, Predrag Mihajlović, predsednik izvršnog odbora Vojvođanske banke, dok će izložbu zvanično otvoriti ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević.
 
Na izložbi će biti predstavljeno preko 100 najreprezentativnijih umetničkih dela iz kolekcije Vojvođanske banke koja prikazuju njenu stilsku i tematsku raznolikost i pružaju uvid u najznačajnije domete vojvođanske umetnosti druge polovine 20. veka. 
 
Otvaranje izložbe je u 20 časova.
 
Vojvođanska banka je osamdesetih godina 20. veka započela sakupljanje svoje umetničke kolekcije, čime je formirana respektabilna kolekcija srpske nacionalne umetnosti koja danas broji 796 umetničkih dela. Umetnička zbirka Vojvođanske banke ima karakter, savremene, pre svega, vojvođanske umetnosti. Radovi iz kolekcije kreću se od izrazito kolorističkih, ekspresionističko/impresionističkih prikaza vojvođanske ravnice, preko intimističko obojenih, apstraktnih arabeski, geometrizovanih pejzaža i mrtvih priroda. Među zastupljenim autorima nalaze se imena značajnih predstavnika vojvođanske likovne scene, poput Milana Konjovića, Stojana Trumića, Nikole Graovca, Boška Petrovića, Stevana Maksimovića, Milivoja Nikolajevića, Ankice Oprešnik, Milana Kerca, Milana Kečića, Zdravka Mandića, Save Stojkova i mnogih drugih.
 
Saradnja Galerije Matice srpske i Vojvođanske banke započela je u junu 2016. godine, a ubrzo nakon toga otpočeo je popis bogate umetničke kolekcije banke. U oktobru iste godine otvorena je prva izložba "Odgovorno u kulturi" i u Galeriji Matice srpske predstavljen je najreprezentativniji deo umetničke zbirke. Tokom iste godine realizovane su edukativne radionice za decu u Novom Sadu i Beogradu, a u aprilu 2017. godine izložba je otvorena i u zgradi Narodne banke u Beogradu. 
 
Osmišljen je i program manjeg obima – Umetnički karavan (u izboru od pet slika različitih autora) koji je kao putujuća izložba priređen u Kragujevcu, Čačku, Apatinu, Zrenjaninu i Subotici. Vojvođanska banka dala je poseban doprinos svečanosti povodom završetka radova na obnovi fasade zgrade Galerije Matice srpske 1. juna 2017. godine. 
 
Tokom trajanja izložbe biće priređen prateći program u vidu kustoskih vođenja subotom (8. i 15. septembar u 13 i 17 časova) i stručno tumačenje izložbe msr Mirjane Brmbota, muzejskog savetnika, u petak, 14. septembra u 19 časova.
 
Postavka se može pogledati do 20. septembra.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vodič